Reserveren & verlengen

 • Hoe verleng ik mijn geleende materialen?

  Heb je een Compleet abonnement, dan heb je al een lange uitleentermijn van 3 maanden. Het is daarbij niet mogelijk om te verlengen.

  Als je een Klein abonnement hebt, kun je je materialen éénmaal verlengen met een termijn van 3 weken. Dit kan op de volgende manieren:

  1. Via je persoonlijke menu (nadat je ingelogd bent)
  2. Via de Bibliotheek Wise App
  3. In de vestiging met je bibliotheekpas. Ga naar een uitleenstation, scan je pas en kies ‘verlengen’. Je hoeft het materiaal niet mee te nemen naar de bibliotheek.

  Telefonisch verlengen is niet mogelijk.

 • Wat als ik mijn geleende materialen te laat verleng?

  Bij het Klein abonnement betaal je een vergoeding van € 0,10 per dag (voor Toptitels en DVD’s €0,50 per dag) als je je materialen verlengt na afloop van de eerste leentermijn. Je kunt het materiaal na betaling alsnog verlengen met een tweede termijn van 3 weken.

 • Welke materialen kan ik niet verlengen?

  1. Toptitels (herkenbaar aan een Toptitel-sticker). Deze leen je eenmalig 3 weken, ongeacht het type abonnement dat je hebt.
  2. Materialen uit andere Nederlandse bibliotheken (met uitzondering van Noord- en Zuid-Holland). Deze leen je éénmalig 3 weken, ongeacht het type abonnement.
  3. Materialen die in jouw bezit zijn, maar die intussen door een ander bibliotheeklid zijn gereserveerd (bij het Klein abonnement).
 • Kan ik materialen reserveren?

  Ja, je kunt materialen op jouw naam klaar laten zetten in de bibliotheekvestiging van jouw voorkeur. Je ontvangt een e-mail zodra het materiaal voor jou klaarstaat. Reserveren is handig als de gewenste titel is uitgeleend of niet in de collectie van jouw vestiging voorkomt.

 • Kan ik ook materialen uit andere bibliotheken (buiten de Bibliotheek Haarlemmermeer) reserveren?

  Ja, je kunt uit maar liefst 26 andere bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland materialen reserveren. Als je de titel van jouw keuze in geen enkele vestiging van de Haarlemmermeer ziet, reserveert het systeem automatisch een exemplaar uit een bibliotheek in Noord- of Zuid-Holland. Je hoeft zelf geen keuze hieruit te maken! Voor deze materialen gelden dezelfde leenvoorwaarden als voor het lenen van materialen uit de eigen collectie van de Bibliotheek Haarlemmermeer.

  Als het door jou gewenste materiaal in geen enkele vestiging van de Bibliotheek Haarlemmermeer en de 26 andere Noord- en Zuid-Hollandse bibliotheken aanwezig is, dan kun je deze landelijk “Aanvragen” (zie verderop).

  Let op!
  In twee situaties kan het langer duren voordat een reservering binnen komt:

  1. De titel is nieuw in die betreffende bibliotheek: een titel is eerst drie maanden beschikbaar voor klanten van die bibliotheek.
  2. De titel is wel in collectie van Bibliotheek Haarlemmermeer, maar is uitgeleend: In dat geval duurt het 8 weken voordat de reserveringsaanvraag naar een bibliotheek buiten Haarlemmermeer wordt gestuurd.
 • Hoe reserveer ik materialen?

  1. Via de online catalogus (thuis of in de bibliotheek) zoek je de gewenste materialen op.
  2. Je klikt op de detailpagina van het materiaal op de oranje button ‘reserveer’.
  3. Meld je aan met je bibliotheekpasnummer en wachtwoord (die je ook gebruikt om in te loggen in je persoonlijke account).
  4. Check of je de juiste afhaalvestiging hebt geselecteerd en klik op ‘reserveer’.
 • Hoe weet ik wanneer mijn reservering klaarstaat?

  Je ontvangt van ons een e-mail zodra de reservering voor je klaarstaat. Je reservering staat klaar op een aparte plank en is voorzien van een persoonlijke naamkaart. Na het ophalen leen je het materiaal uit op je bibliotheekpas.

  LET OP: Gereserveerde materialen staan maximaal 10 kalenderdagen voor je klaar.

 • Welke materialen kan ik reserveren?

  Je kunt alle materialen reserveren, behalve tijdschriften en Toptitels.

 • Wat kost een reservering?

  Heb je een Klein abonnement, dan zijn de kosten €0,50 per reservering. Vóór het uitlenen betaal je deze kosten met je pinpas in de bibliotheekvestiging.

  Heb je een Compleet abonnement, dan is reserveren gratis.

 • Hoeveel materialen kan ik maximaal reserveren?

  Het aantal te reserveren materialen is bij alle abonnementen onbeperkt.

 • Hoe vraag ik materiaal aan dat niet in de Bibliotheek Haarlemmermeer en ook niet in andere Noord- en Zuid-Hollandse bibliotheken aanwezig is?

  Heel gemakkelijk! Wanneer je de knop ‘aanvragen’ ziet op de plek waarop je normaliter ‘reserveren’ ziet, weet je dat dit materiaal niet binnen Noord- en Zuid-Hollandse bibliotheken aanwezig is.

  Je klikt op ‘aanvragen’ en je ziet dan welke kosten verbonden zijn aan deze reservering. Op dit moment kun je je reservering bevestigen of annuleren.

  Ook vul je je voorkeur voor afhaallocatie binnen Haarlemmermeer in en je bent al klaar.

  Je ontvangt een bevestigingsmail van deze reservering. Ook ontvang je een mail zodra je reservering op je wacht in de bibliotheek.