Lenen & terugbrengen

 • Hoe lang mag ik materialen lenen?

  De leentermijn hangt af van het soort abonnement dat je hebt.

  Heb je een Klein abonnement? Dan is de leentermijn 3 weken. Je kunt je materialen éénmalig verlengen met nog eens 3 weken. Kijk ook bij ‘reserveren en verlengen.

  Heb je een Compleet abonnement? Dan is de leentermijn voor alle materialen 3 maanden. Verlengen is bij dit abonnement niet mogelijk.

 • Zijn er materialen met een afwijkende leentermijn?

  Toptitels (herkenbaar aan een Toptitel-sticker) en titels die je aanvraagt bij andere Nederlandse bibliotheken (met uitzondering van Noord- en Zuid-Holland) leen je éénmalig voor 3 weken, ongeacht het type abonnement dat je hebt.

 • Waar kan ik materialen lenen?

  Met je bibliotheekpas kun je in alle vestigingen van de Bibliotheek Haarlemmermeer materialen lenen! Je maakt hierbij gebruik van een zelfbediening uitleenapparaat. Vergeet daarom niet je pas mee te nemen bij elk bezoek aan de bibliotheek.

 • Mag ik in elke bibliotheekvestiging materialen inleveren?

  Ja, materialen die je in de ene bibliotheekvestiging hebt geleend mag je ook in een andere bibliotheekvestiging van de Bibliotheek Haarlemmermeer inleveren! Wij zorgen ervoor dat de materialen weer in de oorspronkelijke bibliotheekvestiging terechtkomen.

  Voor het inleveren maak je gebruik van een inname-apparaat in de bibliotheekvestiging.

 • Kan ik mijn materialen inleveren als de bibliotheek dicht is?

  Buiten openingstijden kun je je materialen inleveren in de daarvoor bestemde inname-brievenbussen. Dit is niet mogelijk in de bibliotheekvestigingen Zwanenburg en Badhoevedorp.

  LET OP: bij inleveren buiten openingstijden nemen wij je materialen pas de eerstvolgende werkdag in. Houd hier rekening mee in verband met de (uiterste) inleverdatum!

 • Wanneer betaal ik leengeld?

  De meeste materialen (o.a. boeken en tijdschriften) zijn zonder verdere kosten te leen. Je hebt hiervoor reeds betaald door middel van je contributie.

  Heb je een Klein abonnement, dan betaal je voor een Toptitel (herkenbaar aan een Toptitel-sticker) of een DVD (speelfilm) een bedrag van €1,50 per 3 weken.

  Heb je een Compleet abonnement, dan zijn alle materialen gratis te leen.

 • Wat betaal ik als ik mijn materialen te laat inlever?

  Bij het Klein abonnement betaal je een dagvergoeding van € 0,10 per dag (voor Toptitels en DVD’s €0,50 per dag) als je het materiaal na de uiterste inleverdatum terugbrengt. Lever je de materialen niet meer in, dan ontvang je een nota voor materiaalvergoeding. Deze vervalt als je het materiaal alsnog inlevert.

  Bij het Compleet abonnement wordt na 3 maanden geen dagvergoeding gerekend. Heb je na deze termijn nog materialen in huis, dan ontvang je een nota voor materiaalvergoeding. Deze vervalt als je het materiaal alsnog inlevert.

 • Krijg ik een herinnering als ik mijn materialen moet inleveren?

  Ja, een paar dagen voor de inleverdatum ontvang je een herinnering via e-mail dat je nog materialen in huis hebt. Zo helpen we jou onnodige kosten te voorkomen! Ontvang je nog geen herinneringen? Log dan in op onze website of in de Wise app en geef dit aan bij Mijn gegevens -> Berichtvoorkeuren -> Inleverattentie.

 • Waarom is mijn bibliotheekpas geblokkeerd?

  Waarschijnlijk heb je nog kosten openstaan, bijvoorbeeld een dagvergoeding voor te laat ingeleverd materiaal of leengeld. Je bibliotheekpas is dan geblokkeerd voor het lenen of verlengen totdat je hebt betaald.

  Betalen kan via iDEAL als je bent ingelogd op de website of bij de betaalautomaat in de vestiging.

 • Ik ben een boek kwijt, wat nu?

  Wij verzoeken je dit direct te melden bij de klantenservice. Wij brengen dan een materiaalvergoeding  in rekening.

  Als inmiddels ook de leentermijn verstreken is, betaal je de ontstane dagvergoeding bovenop de materiaalvergoeding.

  Zodra je de materiaalvergoeding plus eventuele dagvergoeding hebt betaald, wordt het materiaal automatisch van je pas verwijderd en afgeschreven.

 • Ik lever beschadigd materiaal in, wat nu?

  Wij verzoeken je dit direct te melden bij de klantenservice. Als de schade aantoonbaar door jou is veroorzaakt (je bent bijvoorbeeld de eerste lener, of het boek heeft zeer recente waterschade), dan brengen wij een materiaalvergoeding  in rekening.

  Na betaling wordt het materiaal automatisch van je pas verwijderd en afgeschreven.