Helpen als vrijwilliger

Hou je van taal en wil je een ander daar graag bij helpen? Het werk als taalvrijwilliger geeft veel voldoening. Taalvrijwilligers maken het verschil in het leven van iemand die laaggeletterd/anderstalig is. Zij zijn onmisbaar. Het Taalhuis werft vrijwilligers voor diverse organisaties in de regio, waarbij je begeleiding biedt aan iemand die moeite heeft met lezen, schrijven of spreken.

Taal op Maat
Al sinds een aantal jaren voert Vluchtelingenwerk het project ‘Taal op maat’ uit. Dit is een (non formeel taal)project voor statushouders en andere niet-Nederlandstalige nieuwe inwoners van Haarlemmermeer. In de praktijk blijkt dat het volgen van een cursus alleen niet volstaat. Juist het oefenen en gebruiken van het Nederlands in de dagelijkse praktijk draagt bij aan een succesvolle taalverwerving. De alledaagse oefening blijkt voor hen moeilijk op eigen kracht te realiseren. Om deze reden zijn er overal in Nederland veel vrijwilligers actief als individuele taalcoach voor anderstaligen. Zo ook in Haarlemmermeer. De statushouders worden aan een vrijwilliger gekoppeld. Gemiddeld is een koppel ruim een jaar bij elkaar, maar er zijn ook koppels die meer dan twee jaar elkaar wekelijks ontmoeten. Ook heeft de vrijwilliger de mogelijkheid om een korte training te volgen.

ROC
In de Bibliotheek Hoofddorp-Centrale worden ruimtes verhuurd aan het ROC. Zij geven hier klassikaal les aan o.a. inburgeraars. Als vrijwilliger kun je op maandag- en vrijdagochtend met kleine groepjes van 4 cursisten de spreekvaardigheid extra oefenen of de cursisten begeleiden bij opdrachten uit hun boek of op de computer. Bij interesse, meld je aan via leonie.schuitemaker@debibliotheekhaarlemmermeer.nl.

Op andere dagdelen zijn er ook mogelijkheden om als klassenassistent de docent te ondersteunen in de inburgeringsklas.

Balievrijwilliger Taalhuis
Het Taalhuis is een centrale plek in de bibliotheek waar iedereen die hulp nodig heeft met taal- en digitale vaardigheden terecht kan voor informatie, doorverwijzing en eenvoudige ondersteuning. Voor het Taalhuis in de Bibliotheek Hoofddorp-Centrale zijn wij op zoek naar  balievrijwilligers voor het Taalhuis. Beschik je over communicatieve vaardigheden, ben je digitaal vaardig en wekelijks een aantal uren beschikbaar? Mail dan naar leonie.schuitemaker@debibliotheekhaarlemmermeer.nl.