E-booktips

Gelukkig kun je in deze tijd ook digitaal door blijven lezen met het grote aanbod e-books van de Bibliotheek. Vind je het moeilijk om een keuze te maken? Onze leesconsulenten van de afdeling educatie hebben speciaal voor jou de leukste e-books voor het primair en voortgezet onderwijs op een rijtje gezet. Veel leesplezier!

E-books lenen?
E-books kun je lezen via een app, op je telefoon, op de computer of op een e-reader. Ze zijn te vinden bij de online Bibliotheek. Als je lid bent van de Bibliotheek heb je toegang tot ruim 28.000 boeken. Ook als niet-lid zijn er nu online allerlei mogelijkheden om te lezen.

Nog geen lid van de Bibliotheek?
Je wordt nu GRATIS lid met het #ikleesthuis-abo. Hier staat hoe.

E-booktips primair onderwijs

Groep 3/4

 • ‘Haas en zijn vrienden’ van Annemarie Bon
  Houd je ook zo van toneellezen? Gelukkig zijn deze boeken ook online om via de tablet, smartphone of e-reader te lezen. In ‘Haas en zijn vrienden’ staan zes boekjes van Haas; van Avi S tot Avi M4.

 

Groep 3/4/5

 • Alle hens aan dek!’ van Bette Westra
  Ontdek jij de taalgrapjes? ‘Alle hens aan dek’ is een grappig verhaal over een jongetje met een grote fantasie. Hij wil later piraat worden en belandt op een wonderlijke manier écht op een piratenschip. Hier leert hij piratendingen en beleeft hij allemaal avonturen. Een leuk boek om zelf te lezen, maar nóg leuker om uit voorgelezen te worden en samen te lachen.

Groep 5/6

 • ‘Timo en de oppasninja’ van Lisa Boersen
  Timo en zijn moeder zijn dringend op zoek naar een au pair omdat zijn moeder in de zomervakantie moet werken en oma haar been heeft gebroken. Timo krijgt wel een hele bijzondere oppas: Yushi, 1 van de oppasninja’s van de rijke kroonprinses van Ishimoko. De zomervakantie wordt opeens een stuk minder saai!

Groep 5/6/7/8

 • ‘Het Kidsweek moppenboek deel 5’
  “Wat krijg je als je een olifant kruist met een mol?” Wil je het antwoord weten? Lees dan dit e-book! Laat je moppen en raadsels thuis horen of via een filmpje of videobellen aan je juf/meester en klasgenoten!

 

Groep 6/7/8

 • ‘Toen de duivel op Zuidpunt kwam’ van Bies van Ede
  Een spannend en mysterieus verhaal, én voor een gedeelte echt gebeurd, over de ondergang van Schokland. Ooit lag Schokland midden in de woeste Zuiderzee, die grote delen van het eiland wegsloeg. Ondanks het dreigende water en de armoede woonden er mensen. De twaalfjarige Jeroen komt op mysterieuze wijze in het verleden terecht. Hij maakt mee hoe de bevolking van Schokland van het eiland wordt gestuurd. Op het zuidpunt van het eiland proberen een paar heksen dat tegen te houden. Daardoor brengen ze Jeroen in gevaar.
 • ‘F-Side Story’ van Hans Kuyper
  Is dit een boek over voetbal of over verliefdheid? Misschien wel allebei. Een leuk verhaal voor jongens en voor meisjes en voor Feyenoord- én Ajax-fans. Naomi is geen bang meisje. Meestal. Verhuizen van 010 naar 020? Geen probleem. Nieuwe buurt, nieuwe school? Kan ze aan. Maar een klas vol Ajax-fans, die stuk voor stuk boos naar haar Feyenoord-sjaal kijken… Hoe overleeft ze dat? Tot overmaat van ramp wordt ze verliefd. Voor de eerste keer in haar leven. Op de ergste jongen van allemaal… Een Ajacied en een Feyenoorder verliefd… Dat kan toch niet?!

Groep 7/8

 • ‘Het Klokhuisboek over hersenen’ van Edda Heinsman
  Hou je van het tv-programma Het Klokhuis en ben je nieuwsgierig naar alles wat met ons brein te maken heeft? Lees dan de e-book ‘Het Klokhuisboek over hersenen’. Een leuk informatieboek met veel feiten, interviews, grappige weetjes en informatie over onze hersenen, ons geheugen, dyslexie, het computerbrein en nog veel meer. Op pagina 16, 17 en 26 kun je thuis allerlei grappige brein-testjes doen.
 • Mijn bijzonder rare week met Tess’ van Anna Woltz
  Op de eerste dag van zijn vakantie op Texel brak de broer van Samuel zijn been. Die dag kwam hij bij de dokter Tess tegen. Ze kende haar eigen vader niet, zei nooit sorry en was nogal bazig. Een prachtig verhaal met een mooi mix van avontuur en subtiele diepgang. Boek uit? Er is ook een boekverfilming van!

Groep 8

 • ‘Made by Indira’ van Caja Cazemier
  Dit boek gaat over kinderarbeid in de kledingindustrie. Terra houdt van shoppen. Al haar geld gaat op aan nieuwe kleding en als ze die goedkoop kan scoren, is dat natuurlijk top! De Indiase Indira is geronseld om in een spinnerij te gaan werken. Zo hoopt ze de schulden van haar familie af te kunnen lossen. Maar de mooie beloften van de fabriek blijken allemaal leugens te zijn geweest. Bij een reis naar India ontdekt Terra dat er een heel verhaal zit achter de kleren die ze koopt. Een verhaal dat niet zo mooi is…

E-booktips voortgezet onderwijs

12-15 jaar

 • ‘Drijfjacht’ van Rom Molemaker
  Voor Arthur is mountainbiken het mooiste wat er is. Linde is nóg mooier natuurlijk, maar je kunt niet alles hebben Als zijn beste vriend Thomas voorstelt om deze zomer samen op vakantie te gaan, aarzelt Arthur geen moment. Twee weken off road door het bos crossen, dat wordt een topvakantie. Linde waarschuwt hem, maar hoe gevaarlijk kan een fietsvakantie in Nederland zijn? En zo vertrekken de jongens naar een klein gehucht waar een oom van Thomas woont, bij wie ze mogen logeren. Maar dan doet Arthur een duizelingwekkende ontdekking. Vanaf dat moment heeft hij nog maar één doel: ontkomen aan een drijfjacht waarvan hij het doelwit is.
 • ‘Livestream’ van Buddy Tegenbosch
  Een sensationele zoektocht dwars door Manhattan. Rick heeft nog niet veel van de wereld gezien. Tot nu toe dan. Want na weer een mislukt schooljaar besluit hij om tijdens de kerstvakantie naar zijn achterneef in New York te gaan. In de metro ontmoet hij Kris. Ze is anders dan de andere meiden in zijn dorp, dan ieder meisje dat hij ooit ontmoet heeft. Wanneer ze hem vertelt van haar plan doet hij mee. Tegen iemand als Kris zeg je geen nee. Dat is het begin van een absurde, twintig uur durende zoektocht dwars door Manhattan, met een basejump, een dragqueen, een ontvoering, een explosie, een kopstoot, en uiteindelijk… met Kris.

15 jaar en ouder

 • ‘Iedereen krijgt klappen’ van Khalid Boudou
  De 17-jarige Taha noemt zichzelf het liefst Mr T. en is vastberaden om iets van zijn leven te maken. Hij is klaar met de criminele vrienden van zijn moeder. Samen met de oude trainer Mickey bokst hij zich een weg naar de top. Hij is zo goed dat hij wordt geselecteerd voor de Europese kampioenschappen. Maar dan gebeurt er iets waardoor zijn leven een compleet andere wending neemt. Hij komt in een keiharde drugsoorlog terecht en Taha moet nu laten zien waar hij werkelijk voor staat.
 • ‘De geur van groen’ van Pamela Sharon
  Raaf is een gewoon meisje van zestien. Ze houdt van verhalen en is dol op haar beste vriendin May-Lin. Het enige wat haar leven anders maakt dan dat van de meeste tieners, is dat ze blind is. Gelukkig vertelt May-Lin haar hoe kleuren ruiken en voelen. Zij creëert daarmee een wereld voor hen samen. Dan gebeurt er op een dag iets wat Raafs leven helemaal op zijn kop zet en alle kleuren laat verdwijnen. In een wereld die niet alleen haar kleur maar ook haar glans kwijt is, moet Raaf haar eigen weg zien te vinden.
 • ‘Buiten zinnen’ van Mel Wallis de Vries
  Karlijn zit in de examenklas en is erg populair. Op een nacht heeft ze een angstaanjagend realistische droom over een man die in haar kamer is en haar aanraakt. Maar als ze wakker wordt, is ze alleen. Vanaf dat moment verandert haar leven totaal. Elke nacht komt de nachtmerrie enger en dreigender terug. Karlijn weet niet meer wat echt gebeurt en wat fantasie is. Is ze gek aan het worden, of is er iets anders aan de hand? ‘Buiten zinnen’ is een verhaal over vriendschap en verlies, obsessie en wanhoop, onverwerkt verdriet en de kracht om er bovenop te komen.