Bieb door je brievenbus

Een boek lenen zonder zorgen, laat het bij je thuis bezorgen! De Bibliotheek Haarlemmermeer introduceert in samenwerking met PostNL ‘Bieb door je brievenbus’. Maak een account aan, kies het boek dat je wilt lezen en wij zorgen ervoor dat je het boek snel thuis in je brievenbus vindt! Het boek terugsturen is net zo gemakkelijk. Die doe je gewoon in de oranje brievenbus bij jou in de buurt.

Voor ‘Bieb door je brievenbus’ kun je kiezen uit bijna 200 actuele en populaire titels. En iedere maand voegen wij nieuwe titels toe aan het assortiment. De kosten voor het boek en het verzenden én retourneren van je boek door PostNL zijn €3,95 per boek. Je zit dus niet aan een abonnement vast!

We horen graag je mening
‘Bieb door je brievenbus’ is een nieuwe dienst van de Bibliotheek Haarlemmermeer en staat los staat van de ‘reguliere’ abonnementen van de Bibliotheek. Het is een proeftraject, waarin wij uittesten hoe deze dienst bevalt. We horen dan ook graag wat je van ‘Bieb door je brievenbus’ vindt zodra je het door jou bestelde boek in huis hebt. Bij je bestelling ontvang je ook een flyer met een link naar de korte online enquête.


HOE WERKT HET?

Jij kiest het boek dat je graag op jouw deurmat ziet vallen. Per keer kan je steeds voor een andere toptitel gaan. PostNL zorgt ervoor dat jij je boek kan volgen via track & trace en je hoeft niet thuis te blijven, want het boek past door je brievenbus. Zodra je het boek in huis hebt, kan je zes weken genieten van nieuw leesplezier. Daarna sturen we een reminder voor het terugsturen van het boek. Dit kan gemakkelijk in de originele verpakking met retourlabel via de dichtstbijzijnde oranje PostNL brievenbus.

TIP! Bewaar je verpakking en retourlabel dus goed!

BEN JE ENTHOUSIAST GEWORDEN?!

VOORDELEN

Bieb door je Brievenbus is duurzaam, makkelijk, veilig en geldbesparend

 • Duurzaam: Omdat lenen duurzamer is dan kopen!
 • Makkelijk: Omdat je de deur niet uit hoeft!
 • Besparend: Omdat lenen geld bespaart!


VEELGESTELDE VRAGEN

 • Over Bieb door je brievenbus

  De Bibliotheek Haarlemmermeer is in samenwerking met PostNL en Probiblio de dienst ‘Bieb door je brievenbus’ gestart. Het is een nieuw initiatief, waardoor deze dienst los staat van de reguliere abonnementen. We bieden dit concept in eerste instantie als proeftraject aan. Hiermee willen we gedurende 4-6 maanden ervaring opdoen, waarbij jouw feedback van belang is! De feedback vragen wij na afloop uit via een digitale enquête, het zou super zijn als jij ons helpt met deze dienst te optimaliseren.

 • Account aanmaken

  Hoe maak ik een Bieb door je brievenbus account aan? 

  (1) Onder het bovenstaande kopje ‘Hoe werkt het’ kan je klikken op ‘Maak een account aan’. (2) Vul je persoonlijke gegevens in. (3) Kies onder inschrijving bij het kopje ‘abonnement voor Bieb door je brievenbus’. (4) Kies bij ‘Filiaal’ voor het abonnement ‘door je brievenbus’. (5) Rond je inschrijving af  – je krijgt nu een bevestigingsmail van ons. (6) Ga naar je inbox en controleer jouw e-mailadres door de registratielink te bevestigen.

  Ik ben al lid van de Bibliotheek Haarlemmermeer. Kan ik met mijn huidige lidmaatschap gebruik maken van ‘Bieb door je brievenbus’?

  Nee, ‘Bieb door je brievenbus’ staat los van het reguliere aanbod van de Bibliotheek Haarlemmermeer. Het is daarom nodig om een nieuw account aan te maken. Dit kan wel met hetzelfde e-mailadres.

  Kan iedereen ‘Bieb door je brievenbus’ gebruiken?

  ‘Bieb door je brievenbus’ kan voorlopig alleen in de regio Haarlemmermeer worden gebruikt. Als je in de gemeente Haarlemmermeer woont, dan kun je klant worden van ‘Bieb door je brievenbus’.

 • Titel(s) selecteren en bestellen

  Hoe werkt het bestellen?

  Ga naar  https://www.debibliotheekhaarlemmermeer.nl/lezen/brievenbus/

  (1) Onder het kopje ‘hoe werkt het’ kan je klikken op ‘Selecteer en bestel je titel(s)’. Er opent een nieuw scherm. (2) Log in met je gegevens rechts bovenin (3) Zoek het boek dat je graag door de brievenbus wilt ontvangen (4) Reserveer het boek door op ‘Reserveer’ te klikken, check wel of het boek aanwezig of uitgeleend is. (5) Na het reserveren ontvang je een bevestigingsmail (6) Betaal daarna gemakkelijk via iDeal (kijk hieronder bij ‘Betalen’ voor meer informatie) (7) Je ontvangt een bevestigingsmail zodra het boek de bibliotheek heeft verlaten. Vanaf dat moment kan je het boek volgen via Track & Trace. (8) Heb je het boek goed ontvangen? Veel leesplezier! Bewaar ondertussen de envelop en het retourlabel goed. (9) Wanneer je het boek uit hebt, is het heel gemakkelijk om het boek terug te sturen: kijk hieronder bij ‘Retourneren’ voor meer informatie.

  Kan ik titels uit de gehele bibliotheekcollectie kiezen?

  Wij hebben een selectie voor je gemaakt, van boeken die door de brievenbus passen. Hierdoor hoef je niet thuis te blijven om het boek te ontvangen! We zijn deze pilot begonnen met een beperkte lijst van titels, om ‘Bieb door je brievenbus’ te testen. Gaandeweg voegen wij extra titels toe.

  Kan ik meerdere boeken tegelijkertijd bestellen?

  Ja, dat kan zeker. Maar omdat het om een brievenbuspakje gaat, zullen we dit wel los van elkaar verpakken, opsturen en in rekening brengen.

  Wat is het verschil tussen ‘aanwezig’ en ‘uitgeleend’? 

  Zodra een boek in de catalogus de status ‘aanwezig’ heeft, dan betekent het dat het boek op dat moment beschikbaar is in de bibliotheek. Staat er ‘uitgeleend’, dan is het boek op dat moment niet in de bibliotheek, maar kunnen wij het naar je opsturen zodra het boek weer ingeleverd is. Op beide manieren kan je boeken dus reserveren, echter zal je bij ‘uitgeleend’ langer op je boek moeten wachten.

  Hoe vaak kan ik nieuwe titel(s) aanvragen? 

  Zo vaak als je maar wilt! Maar zorg er wel voor dat je niet meer dan vijf boeken tegelijkertijd bij je thuis hebt. Dan vragen we je wel eerst boeken te retourneren.

  Kan ik mijn bestelling annuleren?

  Nee, helaas is dit niet mogelijk. Zodra je eenmaal een bestelling hebt geplaatst, zullen wij deze meteen verwerken.

 • Betalen

  Hoe betaal ik mijn bestelling? 

  Om je bestelling af te ronden, ga je bij ‘Mijn menu’ rechtsbovenin op de pagina naar het kopje ‘Details financiële posten’. Hier kan je je bestelling betalen middels iDeal. Je krijgt een dag na je bestelling een attenderingsmail over de openstaande bedragen, mocht je die nog niet voldaan hebben. Wij sturen het boek op zodra je betaling is afgerond.

  Wat betekent ‘tegoed’ en is dit nodig om te hebben?

  Tegoed is een soort potje dat je kan opwaarderen. Hier kan je alvast wat geld in stoppen, om de volgende keer zonder betaling te kunnen bestellen – mits er natuurlijk genoeg op het account staat. Elke bestelling kost €3,95 per boek voor de service- en verzendkosten. Door te drukken op ‘U kunt in het overzicht van uw winkelmandje tegoed bijstorten’ kan je zelf kiezen hoeveel tegoed er op jouw account komt te staan. Het is niet verplicht om dit te hebben.

  Waar vind ik het overzicht van mijn bestelde boeken?

  Ga naar ‘Inloggen‘ en log in met jouw gegevens. Klik vervolgens op ‘Menu van … (jouw naam)’ en ga naar ‘Recent betaalde posten’. Hier vind je het overzicht van de door jou bestelde en betaalde boeken.

 • Ontvangen bestelling

  Wanneer kan ik mijn zending verwachten? 

  Zodra je het boek op een doordeweekse dag vóór 12:00 uur hebt besteld, doen wij het boek dezelfde dag nog voor je op de post. Dan kan je het boek de volgende bezorgdag in je brievenbus verwachten. Mocht je op zaterdag of zondag een bestelling hebben geplaatst, dan wordt het boek de eerstvolgende dinsdag bezorgd.

  Ik ben niet thuis op het moment dat het boek geleverd wordt. Wat moet ik doen?

  Het boek past door de brievenbus!  Dus je hoeft niet thuis te blijven om het boek in ontvangst te nemen.

  Waarom moet ik het retourlabel en de verpakking bewaren?

  Hiermee kan je later je boek eenvoudig retourneren.

 • Retourneren

  Ik wil mijn boek retour sturen. Hoe gaat dit in zijn werk?

  Doe het boek weer in de oorspronkelijke verpakking, plak het retourlabel op de verpakking en retourneer het door in de oranje brievenbus te stoppen of breng het naar een PostNL punt in de buurt.

  Kan ik het boek ook terugbrengen bij de Bibliotheek?

  Ja, het is ook mogelijk om het boek terug te brengen. Dit kan bij elke vestiging van de Bibliotheek Haarlemmermeer.

  Ik ben mijn verpakking en/of het retourlabel kwijt, wat nu?

  Mocht je het retourlabel kwijt zijn, dan kan je het boek afgeven bij een van onze bibliotheekvestigingen in Haarlemmermeer.

  Kost het retourneren extra geld? 

  Nee, dit is inbegrepen in de prijs, mits je gebruik maakt door het door ons geleverde retourlabel.

 • Leenvoorwaarden en overige vragen

  Het lukt mij niet om in te loggen, wat moet ik nu doen?

  Dat is vervelend! Het beste kan je even een mailtje sturen naar biebdoorjebrievenbus@gmail.com. Dan kijken wij wat er mis is en helpen we je verder op weg.

  Wat is de leentermijn?

  De leentermijn is zes weken. Voordat de leentermijn voorbij is, ontvang je van ons enkele dagen van tevoren een herinnering om het boek te retourneren.

  Zit ik aan een abonnement vast?

  Nee, je zit niet aan een abonnement vast. Je betaalt per boek.

  Hoe zeg ik mijn ‘Bieb door je brievenbus’ account op?

  Jammer dat je ons wilt verlaten!  Je kan inloggen op je account en onder het kopje ‘Abonnement opzeggen’ de reden kiezen voor je vertrek.

Staat je vraag er niet tussen? Stel je vraag dan per e-mail via biebdoorjebrievenbus@gmail.com. Wij helpen je graag verder!


WIJ ZIJN BENIEUWD NAAR JOUW MENING!

Omdat ‘Bieb door je brievenbus’ nog een proeftraject is, zijn wij erg benieuwd naar jouw mening over en ervaringen met deze nieuwe dienst. Klik hier om deel te nemen aan een korte enquête (duurt ca. 5-10 minuten). Alvast hartelijk dank voor je deelname!