ToenHaarlemmermeer

Steeds meer mensen zijn op zoek naar informatie over hun afkomst, hun plaats in de historie en de eigen omgeving. Ook in onze bijzondere gemeente is dit het geval en zijn ouderen, maar ook jongeren, bezig met de vraag “Hoe was het toch, toen in Haarlemmermeer?”.

ToenHaarlemmermeer

Historisch informatie punt ‘ToenHaarlemmermeer’

Het historisch informatie punt in de Bibliotheek Hoofddorp-Centrale biedt bezoekers:

  • Boeken en andere media over de geschiedenis en het heden van Haarlemmermeer.
  • Een samenhangend aanbod van cultuurhistorische informatie van de bibliotheek en haar partners.
  • Een aantal keer per jaar een kleine tentoonstelling rond een bepaald thema, ingericht door vrijwilligers met historische materialen afkomstig van de erfgoedinstellingen in de Haarlemmermeer en afbeeldingen uit het gemeentearchief.

Website ToenHaarlemmermeer.nl

Op www.toenhaarlemmermeer.nl maken de erfgoedinstellingen hun collecties en bestanden toegankelijk voor iedereen. Wilt u bijvoorbeeld weten hoe uw buurt er vroeger uit zag? Of wilt u weten hoe uw straat er voor de oorlog uitzag? Welke boerderij er op de grond stond waar nu een woonwijk is? De oorspronkelijke loop van dat landweggetje? Kijk in het fotoarchief, geniet van filmpjes, snuffel tussen oude ansichtkaarten, reageer op verhalen en deel uw kennis ook met anderen.

Samenwerking

ToenHaarlemmermeer is het resultaat van de samenwerking tussen het Museum De Cruquius, het Historisch Museum Haarlemmermeer, de Stichting Meer-Historie, het Historisch Archief van de Gemeente en de Bibliotheek Haarlemmermeer.

Stichting Meer-Historie is de historische vereniging die opkomt voor behoud van historisch erfgoed in Haarlemmermeer. Zij bezit een schat aan informatie en beeldmateriaal over dit historisch erfgoed.

Het Historisch Museum Haarlemmermeer neemt de bezoeker mee op een boeiende ontdekkingsreis langs de dynamische geschiedenis van Haarlemmermeer van 1852 tot heden.

Museum De Cruquius biedt bezoekers een unieke kans om te zien hoe het stoomgemaal (werelderfgoed) gefunctioneerd heeft in de strijd tegen het water.

Het Historisch Archief van de Gemeente Haarlemmermeer is het informatiecentrum voor iedereen die iets wil weten over de geschiedenis van Haarlemmermeer. Bijvoorbeeld over het gemeentebestuur, maar ook over de woonplaatsen, inwoners en bedrijven binnen de gemeente. Wie op zoek is naar zijn voorouders kan bij het Historisch Archief Haarlemmermeer terecht om stamboom- en adresonderzoek te doen.

De website van het Noord-Hollands Archief geeft een beeld van alle beschikbare toegangen (c.q. inventarissen) tot de archieven en collecties voor de geschiedenis van Noord-Holland en gemeenten in Kennemerland en Amstel- en Meerlanden.