23 mei 2022

Zomerlezen 2022

In juni, juli en augustus is het weer tijd voor Zomerlezen. Het thema is simpel dit jaar: Welk boek pak jij deze zomer? De zomer is namelijk de uitgelezen tijd van het jaar om eindelijk weer eens toe te komen aan het lezen van een boek. We wensen je veel leesplezier!

Boekentips 2022.

De Partycrasher – Auteur Sophie Kinsella

– Een laatste uitweg, Auteur S.A Cosby – ISBN: 9789044363906

De grootste bankoverval aller tijden – Auteur Frank Krake

– Nooit iets doen op de normen van een ander – De binnenwereld van Johan
Cruijff, Auteurs Jan Luitzen & Mik Schots – ISBN: 9789463822091

Julia, Auteur Rosita Steenbeek

Het leek schoonheid, Auteur Teresa Ciabatti

De bijzondere levens van Violette, Auteur Valérie Perrin

Magdalena’s droom, Auteur Paula Stern

– Een duistere schittering, Auteur Stacey Willingham – ISBN: 9789403163116

De Echoman, Auteur Sam Holland

De postbezorgster van Parijs, Auteur Meg Waite Clayton

Zoals verwacht loopt alles anders, Auteur Berthold Gunster

Je bent zoals je denkt – In verbinding met de bron, Auteur Michael Pilarczyk

Wij willen gangster worden, Auteur George Boellaard

– Ook dat nog, Auteur Anya Niewierra & Merel Godelieve – ISBN: 9789024599622

Vier wandelaars en een Siciliaan, Auteurs Roos Schlikker, Femmetje de Wind, Marion Pauw & Elle van Rijn

De Samaritaan, Auteurs Cilla & Rolf Börjlind

– Gewetenloos, Auteur Karin Slaughter – ISBN: 9789402710540

Iets te verbergen, Auteur Elizabeth George

– De Hollander, Auteur Mathijs Deen – ISBN: 9789021340142

Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen, Auteur Philippa Perry

– Het geheim van Gent, Auteur Steve Berry, ISBN: 9789026161964

Zuurstofschuld, Auteur Toine Heijmans

Het begin van alles, Auteur David Graeber & David Wengrow

De beschermelinge, Auteur Mira Sys

Naast de mooiste leestips, kunnen ouders en kinderen ook mee doen met het vakantielezen. Vakantielezen is hét leesprogramma voor de zomervakantie. Kinderen (en ouders) ontdekken dat je door te lezen kunt reizen naar andere landen. Met Vakantielezen kunnen jullie tot en met 4 september thuis aan de slag. Dus ga mee op reis!

Hoe werkt Vakantielezen?

Tijdens Vakantielezen gaan jullie op schattenjacht. Door de opdrachten te doen kunnen jullie de schatten verzamelen. Heb je alle spellen gedaan en de 6 schatten gevonden? Dan maak je automatisch kans op een prijs.

Hoe maak ik een team aan?

Wat is het doel van Vakantielezen?

Samen plezier beleven. Zijn sommige opdrachten wat minder geschikt? Pas ze dan vooral aan. Het uiteindelijke doel is om de 6 schatten te verzamelen. Dan hebben jullie alle landen bezocht en de opdrachten gedaan!

Wie schrijven de verhalen voor Vakantielezen?

Dit jaar hebben 6 kinderboekenschrijvers meegewerkt aan Vakantielezen. Deze verhalen kan je exclusief lezen via Vakantielezen. Na de zomer komen de verhalen beschikbaar als e-book in de Online Bibliotheek.

• Paul van Loon – Griezelkust
  • Annemarie Bon – Sprookjeseilanden
  • Milouska Meulens – Dierenrijk
  • Harmen van Straaten – Sportmanië
  • Manon Sikkel – Avonturenland
  • Tosca Menten – Lachland

Wil je meer verhalen lezen in de vakantie? Kom langs in de bibliotheek of neem een kijkje op jeugdbibliotheek.nl.

Speel ik tegen andere gezinnen?

Nee, bij Vakantielezen draait het om je eigen team. Zo spelen jullie in je eigen tempo en maken jullie zelf de regels. Samen spelen en samen lezen: daar gaat het om!

Is Vakantielezen geschikt voor alle leeftijden?

Ja! Het hele gezin kan meedoen. We hebben de spellen en verhalen bedacht voor kinderen uit groep 3 en 4. Zijn sommige opdrachten minder geschikt? Pas ze dan vooral aan.

Wat zijn schatten?

Met Vakantielezen gaan we naar 6 landen. Doen jullie de opdrachten in een land? Dan verdienen jullie de schat! Lukt het jullie om alle 6 schatten te vinden?

Welke apparaten kunnen we gebruiken voor de Vakantielezen?

De website van Vakantielezen is geschikt voor smartphone, tablet en computer. Met je e-mailadres en wachtwoord kun je overal inloggen.

Wanneer vindt Vakantielezen plaats?

Vakantielezen vindt plaats in de zomervakantie en staat open tot en met zondag 4 september.

Naast het Zomerlezen + Vakantielezen staan juli en augustus ook in het teken van reizen! Vanuit de Bibliotheek Haarlemmermeer worden er deze zomer diverse activiteiten georganiseerd. We gaan elke 2 weken naar een ander land in een ander werelddeel. Reis je deze zomer mee?

EGYPTE 4 t/m 17 juli 2022
Woensdag 6 juli – Kids Crea Café: Maak je eigen Dummie de Mummie (vanaf 7 jaar)
Vrijdag 8 juli – LEGO workshop Het Oude Egypte (8 t/m 10 jaar)
Dinsdag 12 juli – Online Kunstlezing ‘De schatten van Luxor’

MEXICO 18 t/m 31 juli
Donderdag 21 juli – Jungle in de Bieb (vanaf 6 jaar)
Woensdag 27 juli – Voorleesfiesta: Voorlezen en sombrero’s + snorren maken (2 t/m 6 jaar)
Vrijdag 29 juli – Knutselworkshop: Piñata’s maken, olé! (vanaf 6 jaar)

JAPAN 1 t/m 14 augustus
Woensdag 3 augustus – Knutselworkshop: Kawaii Gelukspoppetjes maken
Donderdag 11 augustus – Voorlezen met de Kamishibai en Koinobori maken (vanaf 4 jaar)
Zaterdag 13 augustus – Workshop Japanse Kalligrafie

GROOT-BRITANNIE 15 t/m 31 augustus
Dinsdag 16 augustus – Kids Crea Café: Maak je eigen Stonehenge!
Vrijdag 19 augustus – Voorstelling Snater Water van Poppentheater Belletje Sterk
Woensdag 24 augustus – Voorlezen op Kinderboerderij de Boerenzwaluw