18 september 2018

Voorstellingen & winactie voor de kleinste bezoekers

In oktober hebben we heel veel leuke activiteiten, voorstellingen, bijeenkomsten en workshops voor de kleinste bezoekers. Ook hebben we dan de ‘Gouden Wikkel’ actie: maak je baby gratis lid van de bieb en als je de gouden wikkel in je koffertje vindt.. krijg je een prijs!

Gouden wikkelactie

Uit onderzoek is gebleken dat zo vroeg mogelijk beginnen met lezen een positief effect heeft op latere leeftijd. Daarom krijg je van de Bibliotheek Haarlemmermeer het BoekStartkoffertje cadeau met daarin twee boekjes. Je ontvangt het koffertje bij een gratis lidmaatschap voor baby’s tot 1 jaar.

Dit jaar bestaat Boekstart 10 jaar, en om dat te vieren kun je in een koffertje een gouden wikkel vinden! Met deze Gouden Wikkel win je een verrassingspakket.

Waar kun je de Gouden Wikkel vinden?

• Oktober: Bibliotheek Badhoevedorp
  • November: Vestiging Nieuw-Vennep en Zwanenburg
  • December: Vestiging Hoofddorp-Centrale

Slimme baby’s
Als je vroeg begint met voorlezen heeft dat voor je kind veel voordelen.
Veel ouders geloven niet dat het mogelijk is al aan baby’s voor te lezen en stellen dat uit tot hun kind twee of drie jaar oud is. Toch blijkt uit onderzoek dat voorlezen wel degelijk loont. Ouders die  hun baby al voor dat deze acht maanden oud is voorlezen,  scoren later hoger op taal. Al na vijftien maanden zijn er positieve effecten op de woordenschat.

Ook als de baby vaak huilt of snel geïrriteerd is, stellen veel ouders voorlezen uit. Vooral deze baby’s profiteren ervan als hun ouders samen lezen, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek. Van de groep kinderen waar niet aan is voorgelezen heeft 70% onvoldoende woordenschat op school.

Voorlezen heeft een positief effect op heel veel zaken: interactie ouder-kind, rust,  ontluikende geletterdheid,  fonologisch bewustzijn, alfabetische kennis, verhaalbegrip, leren lezen, zelfvertrouwen, kennis van de wereld, plezier in (voor)lezen, fantasie,  sociaal-emotionele vaardigheden.

Woensdagmiddag voorleeshoekje en mini-concertje

Speciaal voor peuters en kleuters wordt er iedere woensdagmiddag voorgelezen in alle vestigingen van de Bibliotheek Haarlemmermeer van 14:30-15:00 uur.

Elke derde woensdag in de maand is er om 15:00 uur na het voorlezen een concertje in de Passage van Het Cultuurgebouw.
Tip: Op leesplein.nl vind je als ouder inspiratie over voorlezen en informatie over boeken voor peuters en kleuters.

Hieronder zie je een paar leuke – gratis – activiteiten voor kinderen in oktober. Er zit vast iets voor je bij!