31 oktober 2022

Nederland Leest 2022: boek Yvonne Keuls cadeau

Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. Van 1 t/m 30 november leest heel Nederland daarom één boek tijdens de campagne ‘Nederland Leest’. Het thema is: Oud worden, jong blijven. Bibliotheekbezoekers krijgen het boek van dit jaar, Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls, cadeau.

Gratis boek voor alle bibliotheekbezoekers

Als je bij ons langskomt  tijdens de Nederland Leest maand krijg je het boek Mevrouw mijn moeder cadeau in de bibliotheekvestiging bij jou in de buurt (zolang de voorraad strekt).

Met Mevrouw mijn moeder richtte Yvonne Keuls een liefdevol monument op voor haar bijzondere moeder: het is een meeslepend en ontroerend verhaal over ouder worden met veerkracht en zelfbeschikking. Maar ook over het aanpassingsvermogen van een Indische oude dame aan Nederland.

Ouder worden, jong blijven

Nederland Leest gaat in 2022 over het ouder worden in deze tijd: we worden met z’n allen gemiddeld steeds ouder, maar we blijven ook steeds fitter. Hoe is het om ouder te worden en hoe blijf je fit en vitaal?

Met Mevrouw mijn moeder schreef Yvonne Keuls een meeslepend en ontroerend verhaal over de Indische wortels van haar familie, over de repatriëring naar Nederland, de vestiging van het gezin in Den Haag en de herinneringen en verhalen van vroeger. Mevrouw mijn moeder is een ode aan de vertelkunst – een prachtig, met veel humor geschreven, persoonlijk en ontwapenend boek, dat bekroond werd met de Publieksprijs 1999.

Yvonne Keuls (1931) werd geboren in het toenmalige Nederlands-Indië en kwam op zevenjarige leeftijd naar Nederland. Ze heeft meer dan negentig publicaties op haar naam staan, van toneelstukken en hoorspelen tot literaire televisiebewerkingen en romans.

Midden jaren zeventig brak ze door bij het grote publiek met haar ‘sociale romans’, zoals Jan Rap en z’n maat en Het verrotte leven van Floortje Bloem. Veel van haar boeken werden bekroond en zijn uitgegroeid tot klassiekers van de Nederlandse literatuur. Eind 2021 verscheen haar meest recente roman Gemmetje Victoria.