30 oktober 2018

‘Je bent wat je leest’ exclusief cadeau van de bibliotheek

‘Nederland Leest’ is de landelijke campagne die vanaf 1 november start met dit jaar als thema ‘voeding’. Daarom ligt er een kakelvers nieuw gerecht voor u klaar in de bieb, het boek: ‘Je bent wat je leest‘ met bijdragen van Ronald Giphart, Marion Pauw, Pierre Wind en vele culinaire/literaire anderen. Een heerlijk boek vol sappige verhalen, verfrissende passages en een zoete afsluiter. Kom gezellig langs en neem mee.

Hoe het begon

Het begon in Amerika met One Book, One City. Een actie die laat zien dat literatuur wel degelijk een breed publiek aanspreekt en dat het lezen van een goed boek niet alleen veel plezier verschaft, maar ook nog eens de blik verruimt. One Book, One City startte in Chicago in 2001 met de klassieker To Kill A Mockingbird van Harper Lee. Nederland Leest bestaat sinds 2006. Sinds 2016 staat niet langer één boek centraal maar een thema. In 2016 was dat: democratie, in 2017: robotica. Leden van de bibliotheek kunnen, onder het motto: geef je mening, krijg een boek, een gratis boek in de bibliotheek ophalen. Met het idee er met anderen over te praten.

Ronald Giphart

Ronald Giphart is al jarenlang een van de populairste schrijvers van Nederland. Niet alleen is hij een zeer begenadigd schrijver, hij weet alles van eten en drinken. Giphart schreef kookboeken met de grootste chefs en wijnkenners van Nederland en is een wandelende culinaire encyclopedie. Daarnaast is hij net als vorig jaar de spokesman van Nederland Leest en draagt hij de belangrijke rol van de bibliotheek in de maatschappij uit. Dit jaar schrijft hij het voorwoord voor ‘Je bent wat je leest’.

Vijf thema’s, vijf auteurs

Het geschenkboek bestaat uit een menu van vijf uiteenlopende gangen: vijf culinaire kopstukken belichten het thema voeding ieder vanuit hun eigen blik.  Zo vormt het boek een verfijnd menu met: fictie, non-fictie, spanning, wetenschap en heerlijke recepten.

• Rosanne Hertzberger geeft als microbiologe invulling aan het wetenschappelijke onderdeel van de campagne. Zij is onder meer bekend van haar spraakmakende boek Ode aan de E-nummers en haar publicaties over voeding.
  • Cultuur & lifestyle is in uitstekende handen bij Charlotte Kleyn. Als culinair historica en journaliste kan zij alles vertellen over de tradities en gewoonte op het gebied van eten en drinken.
  • Schrijfster Marion Pauw zorgt voor het spannende element in het geschenkboek. Als thrillerschrijfster heeft zij diverse bestsellers op haar naam staan. Haar bijdrage wordt dan ook een spannend culinair verhaal.
  • Culinair columnist, recensent en programmamaker Joël Broekaert is altijd zeer betrokken bij de productie en herkomst van ons eten en drinken. Hij is dan ook bij uitstek geschikt om over technologie en milieu te schrijven.
  • En natuurlijk mag de Kok des Vaderlands, kookboekenschrijver en TV-maker Pierre Wind in dit lijstje niet ontbreken. Hij gaat schrijven over het thema koken. Uiteraard op geheel eigen wijze…

Tussen de vijf hoofdgangen staan verschillende rubrieken, zoals ‘Uit Oma’s keuken’. Bekende Nederlanders met verschillende culturele achtergronden schrijven hier over een gerecht uit de keuken van hun grootmoeder. Daarnaast zijn er de foodbattles waarin voor- en tegenstanders van een stelling op elkaar reageren.