7 januari 2020

Nationale Voorleesdagen 2020

Van 22 januari t/m 1 februari 2020 is het weer tijd voor de Nationale Voorleesdagen in de bieb. Deze campagne is een project van Stichting Lezen en heeft als doel om voorlezen te stimuleren aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. De Nationale Voorleesdagen vinden voor de zeventiende keer plaats en worden georganiseerd door Stichting CPNB.

Het Prentenboek van het Jaar: Moppereend
Tijdens de Nationale Voorleesdagen, die landelijk starten met Het Nationale Voorleesontbijt op woensdag 22 januari 2020, leest iedereen voor uit Het Prentenboek van het Jaar Moppereend (Lemniscaat).

Moppereend gaat gedurende dit prentenboek van mopperig naar extreem chagrijnig. De andere dieren, die haar juist proberen op te vrolijken door te vragen of ze met hen wil meedoen, worden uiteindelijk allemaal aangestoken door het gechagrijn van eend. Ondertussen wordt het donderwolkje boven moppereend groter en groter. En wat krijg je dan? De boel barst los: regen, dansende dieren in de plassen en een regenboog.  Een mooie conclusie: hoe donker de wolken ook worden, ooit komt er een einde aan.

Voorlezen maakt groot verschil

Baby’s, peuters en kleuters die door hun ouders worden voorgelezen, ontwikkelen een voorsprong in hun taalontwikkeling. Van de kinderen die niet worden voorgelezen heeft 30% voldoende woordenschat voor een goede start op school. Van de peuters en kleuters die wel geregeld zijn voorgelezen heeft bijna 70% voldoende woordenschat. Via het voorlezen ontwikkelen kinderen naast een goede woordenschat ook hun mondelinge taalvaardigheid en maken zij kennis met ‘boekentaal’, taal die afwijkt van de dagelijkse omgangstaal. Niet alleen draagt het rijke, veelzijdige en complexe taalgebruik in boeken bij aan de effecten van voorlezen op de taalontwikkeling, ook de gesprekken die ouders met hun kinderen voeren tijdens het voorlezen werken stimulerend. Het is belangrijk om kinderen vanaf jongs af aan te laten ervaren hoe leuk voorlezen is. Een positieve houding tegenover het lezen is belangrijk voor het later zélf willen leren lezen.

Prentenboek TopTien
Naast Moppereend hebben Nederlandse jeugdbibliothecarissen voor de Prentenboek TopTien negen andere prentenboeken gekozen. Tijdens De Nationale Voorleesdagen krijgen deze tien boeken extra aandacht.

Nieuwe jeugdledenactie
Tijdens de Nationale Voorleesdagen krijgen nieuwe jeugdleden van 2-6 jaar een leuk vingerpoppetje cadeau. Ook kun je een moppereend-kleurplaat komen ophalen in de bieb.

Kinderactiviteiten
Er zijn diverse activiteiten voor kinderen in de bibliotheek tijdens de Nationale Voorleesdagen. Bekijk hieronder wat er te doen is!