15 maart 2021

Media Ukkie Dagen 2021: ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’

Jonge kinderen weten de weg in de ‘digitale wereld’ razendsnel te vinden. Ze swipen op de tablet of smartphone zo naar hun favoriete filmpje of app. Kinderen beleven hier veel plezier aan en voor ouders geeft het af en toe een momentje voor jezelf. Maar dreumesen, peuters en kleuters zijn nog te klein om er wijs mee om te gaan en begeleiding van ouders en verzorgers is nodig om risico’s te beperken. Het thema van de Media Ukkie Dagen van 26 maart t/m 2 april is daarom: Ik zie, ik zie wat jij niet ziet.

Wist je dat door het samen kijken van een filmpje of samen spelen van een online spelletje een kind er ook echt iets van opsteekt? En dat de afwisseling met andere activiteiten, zoals buitenspelen, belangrijk is? In het mediagebruik van het kind ligt meer dan wat je als ouder misschien op het eerste oog ziet. Het is onderdeel van de opvoeding. Door samen van media te genieten kunnen kinderen volop de kansen van media benutten en blijven de risico’s beperkt. Het thema van de Media Ukkie Dagen 2021 is: Ik zie, ik zie wat jij niet ziet.

Tijdens de Media Ukkie Dagen van 26 maart t/m 2 april 2021 wordt aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. Ouders en verzorgers van jonge kinderen krijgen tijdens deze campagne tips om aan de slag te gaan met het mediagebruik binnen het gezin. We geven antwoord op vragen, zoals: hoe kan je als gezin samen plezier beleven aan media? Welke inhoud past goed bij je kind? Hoe kan je je kind veilig begeleiden op de tablet? En hoe zorg je voor de juiste balans in momenten met en zonder media?

Laat je kleurplaat tot leven komen
Bij onze AfhaalBieb kun jij binnenkort een speciale kleurplaat ophalen. Deze kleurplaat kun je tot leven toveren met de Quiver-app! Deze app laat jouw tekening heen en weer bewegen op het beeldscherm. Quiver is te gebruiken voor kinderen én hun ouders vanaf ongeveer 4 jaar.

Activiteiten
De Bibliotheek Haarlemmermeer organiseert twee activiteiten tijdens de Media Ukkie Dagen: