10 juli 2019

Leestips voor de zomer

Ben je nog op zoek naar fijne zomerleestips? Probeer deze eens!

Otmars zonen – Peter Buwalda
Langverwachte tweede roman van Peter Buwalda, die met zijn debuut ‘Bonita Avenue’ (2010) een bestseller schreef. Samen met de verleidelijke onderzoeksjournaliste Isabelle Orthel gaat Shell-employé Ludwig Smit op zoek naar zijn biologische vader, waarbij het spoor naar Hans Tromp leidt, een man met een duistere kant die topman van Shell wil worden. Spannend en vermakelijk: Buwalda lezen is een belevenis.

Salomons oordeel – Robert Vuijsje
Met zijn debuutroman ‘Alleen maar nette mensen’ (2008, bekroond met de Gouden Uil en verfilmd) kende Vuijsje veel succes én kreeg hij veel kritiek vanwege ‘racistische’ clichés over met name zwarte vrouwen. Deze derde roman heeft met dat debuut een aantal zaken gemeen. Een witte man van joodse afkomst, zijn zwarte vrouw en hun opgroeiende zoon die zich nadrukkelijk als zwart wil profileren, proberen hun positie te bepalen in de multiculturele samenleving, wat gevolgen heeft voor hun gezinsleven. Een amusante en scherpe roman vol soapachtige scènes, met een hoog tempo en flitsende dialogen.

Vallen is als vliegen – Manon Uphoff
Terugblik van deze schrijfster op het misbruik van haar vader van haar en haar (stief)zusjes. De man wordt aangeduid met zijn achternaam, als Minotaurus (half mens, half beest, half god, die zijn slachtoffers nazit in een onontkoombaar labyrint) of als HEHH (verwijzing naar HhhH van Binet, over de nazibeul Heydrich). Lange tijd was de schrijfster geblokkeerd in haar creatieve proces, maar door de dood van haar oudste zus breekt de herinnering open.

Normale mensen – Sally Rooney
De relatie van een Ierse jongen met zijn klasgenote loopt anders dan zij had gehoopt omdat hij niet 100% voor haar kiest. Besproken door het boekenpanel van het tv-programma ‘De Wereld Draait Door’ (januari 2019).

Loslopen – Laura van der Haar
Dankzij haar vrolijke hondje krijgt een jonge vrouw rust in haar drukke hoofd. In deze bundeling van eerdere blogs en Facebookberichten lezen we de springerige, vaak heel grappig verwoorde gedachten van de schrijver. Over van alles en nog wat, en in elk geval over het vieze, voze en prettige wat hondjes buiten zoal aantreffen (en soms opeten). Ideaal om tijdens je vakantie in te lezen.

Binnenkort beschikbaar in de bibliotheek:
Knap voor een dik meisje-Tatjana Almuli
Tatjana (ik-figuur) is al haar hele leven dik en krijgt dat van iedereen te horen. Ze vertelt over haar puberteit met pestende klasgenoten, stiekeme eetbuien en zonder vriendjes. Waargebeurd verhaal. Vanaf ca. 15 jaar.