20 maart 2020

Het Cultuurgebouw, ook nu dichtbij! – Persbericht 20 maart

Het ene moment zijn de medewerkers in Het Cultuurgebouw druk bezig met wat zij het beste doen: de culturele ontmoetingsplek zijn voor de inwoners van Haarlemmermeer. Een plek voor verwondering, om te leren, om te genieten, om te lachen, kunst te bekijken, te dansen en nog veel meer. En het volgende moment ligt plotseling het alledaagse leven stil en hebben ook zij de deuren gesloten. Dat vraagt van iedereen enorme aanpassingen. Maar de culturele sector zou de culturele sector niet zijn als hier niet met creativiteit op wordt gereageerd. Want, zo zegt Arjen Davidse, directeur-bestuurder van Het Cultuurgebouw: “Wij vinden dat in deze tijden verbinding en cultuur net zo belangrijk zijn als de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen én bovendien prachtige middelen om ondanks alles, samen te genieten van mooie dingen. Wij zijn dan ook volop bezig met ideeën en initiatieven vanuit Het Cultuurgebouw en onze omgeving. Hieronder vind je alvast het begin. Houd vooral onze websites en social media kanalen in de gaten de komende tijd, alle inspiratie wordt daar gedeeld.”

Voorstellingen in De Meerse verplaatst
“Door een grote gezamenlijke krachtinspanning van programmeurs, medewerkers, artiesten en impresariaten is het Schouwburg De Meerse gelukt om vrijwel alle dertig voorstellingen die gepland stonden in de periode t/m 6 april te verplaatsen naar latere data.” vertelt Erik Jobben, directeur van De Meerse. “Dit betreft data nog in het lopende seizoen of in het seizoen dat na de zomer begint. Ook met de huurders van zalen is het gelukt om nieuwe data vinden. De zondagavondfilms in Het Oude Raadhuis komen helaas allemaal te vervallen. In de galerie De Meerse is een schitterende tentoonstelling ingericht: Verknipt & Verscheurt II. De opening hiervan zou 15 maart plaatsvinden, maar ook deze kon geen doorgang vinden. Indien het mogelijk wordt deze expositie alsnog te openen zal dit zeker gebeuren.”

Hoe zit het met gecancelde concerten in Duycker?
Ook bij Duycker lukt het gelukkig om de meeste concerten te verplaatsen naar een latere datum. Dit betekent niet dat artiesten geen enorme klap te verduren krijgen. Velen van hen zijn volledig afhankelijk van hun inkomsten uit de podiumkunsten. Duycker vindt het belangrijk artiesten een platform te (blijven) bieden en richt zich o.a. op lokale talenten. Lotte Lammers, artistiek leider Duycker vertelt: “Een 7-tal jongeren gaan, op afstand, nummers schrijven in estafette vorm. Het begint bij een ‘bandlid’, waarna het stokje digitaal wordt doorgegeven aan de volgende muzikant. Steeds bouwen we het idee een stukje uit totdat er een volwaardig nummer tot stand is gekomen. Het proces, de voortgang en het eindresultaat van het project wordt gedeeld via de social media kanalen van Duycker. Zo kunnen we onze lokale talenten toch een platform blijven bieden in deze tijden van isolatie en gecancelde optredens.” Ook staat er op Spotify een playlist met muziek van alle artiesten die naar Duycker zouden komen. Amstelring, partner van Het Cultuurgebouw, gaat een podcast opnemen over corona in de regio maar bovenal een leuke show met ook vertier en muziek. Ook komt er een Whatsapp groep “My Generation” waarin de seniorenclub die elkaar maandelijks opzoekt in Het Cultuurgebouw kan praten over muziek en muziek kan uitwisselen.

Cursussen bij Pier K
Bij het kunstencentrum is er een digitale creatieve golf losgebarsten. Een groot deel van de lessen wordt inmiddels digitaal gegeven. Monika van der Ent, directeur Pier K: “De docenten gebruiken alle digitale middelen die voorhanden zijn, ze skypen, zoomen en appen dat het een lieve lust is. We hebben ook een online platform gecreëerd waar docenten elkaar ontmoeten en inspireren met lesvormen en andere ideeën en er is een website voor kinderen in de maak. Juist nu is het belangrijk dat kinderen die de hele dag thuis zijn allerlei aanbod krijgen. We houden onze klanten met een wekelijkse update op de hoogte van alle ontwikkelingen. Verder bereiden we het nieuwe seizoen met activiteiten op de scholen en in het kunstencentrum voor. We kijken uit naar de tijd dat we elkaar weer fysiek kunnen ontmoeten. We hebben het dus druk en de meeste van ons zijn gezond. En dat laatste is onze grootste zorg.”

De Bibliotheek is online geopend
Gelukkig kun je als lid van de Bibliotheek digitaal doorlezen met de ruim 28.000 e-books voor kinderen en volwassenen. Of kies uit de 3.700 luisterboeken, de collectie is onlangs aangevuld met veel mooie nieuwe titels. Er is tijdelijk een extra reeks mooie luisterboeken aan de app toegevoegd. Voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de Bibliotheek. Daarnaast zijn er online nog allerlei andere mogelijkheden om te lezen, luisteren en te laten voorlezen! Zie de website voor tips.

Podium voor Architectuur gaat ook online
Bij het Podium voor Architectuur wordt gewerkt aan het ontwikkelen van tutorials, online cases, online exposities en podcasts en is hiervoor op zoek naar bouwers! Floor Nijdeken van Podium voor Architectuur: “Voor Erfgoed in Miniatuur roepen wij op om voort te bouwen aan de toekomst van Haarlemmermeer met haar unieke erfgoed als inspiratie en basis voor de toekomst. Binnenkort verschijnt er een oproep op de website om de iconen van Haarlemmermeer thuis op schaal na te bouwen van ca. 10 tot 25 centimeter. Wie bouwt er mee? Ook volgt er binnenkort een fotografie-oproep voor Mind your Step – Fotografie van een dynamische regio in rust. Het komt zelden voor dat onze dynamische luchtvaartregio zo’n verstild karakter heeft als nu, een landschap met bedrijven, steden en infrastructuur, maar zonder de gebruikelijke bewegingen. En het Podium voor Architectuur werkt ook aan individuele activiteiten die met gepaste afstand kunnen plaatsvinden. Hoe kunnen we fietsend en lopend Haarlemmermeer ervaren?”

Kortom, Het Cultuurgebouw doet er alles aan om cultuur naar je toe te brengen! Kijk op de diverse social media kanalen en websites, via www.hetcultuurgebouw.nl klik je gemakkelijk door naar het aanbod per instelling. Gekochte kaarten voor voorstellingen die verplaatst worden blijven geldig voor de nieuwe data. Alle kaartkopers krijgen bericht.