13 februari 2020

Kwartfinalisten Nationale Voorleeswedstrijd bekend

De Nationale Voorleeswedstrijd in de regio Haarlemmermeer is weer van start gegaan! Schoolkampioenen streden op zaterdag 8 februari om de titel ‘Voorleeskampioen van Haarlemmermeer’. Keet van Spijker en Rosalie Joustra zijn de grote winnaars. Zij hebben een plek bemachtigd in de kwartfinale van de Voorleeswedstrijd op 18 maart en mogen zich de beste voorlezers van Haarlemmermeer noemen.

Voorronde in Nieuw-Vennep

Op zaterdag 8 februari organiseerde de Bibliotheek Haarlemmermeer de lokale voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd in de Podiumzaal van Pier K in Nieuw-Vennep. Achttien voorleeskampioenen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit de gemeente Haarlemmermeer gingen de strijd met elkaar aan, waarna een deskundige jury de twee winnaars bepaalde: Keet van Spijker (Rietveldschool) en Rosalie Joustra (CBS Tabitha). Op woensdag 18 maart mogen de meiden meedoen met de kwartfinale van de Voorleeswedstrijd in de hoop weer een ronde verder te komen.

Vlog en VIP Room

De dag was een groot voorleesfeest waarbij alle deelnemers uiteraard al schoolkampioen zijn. Er was een heuse VIP-room voor de voorlezers vol lekkers en gezelligheid. Alle deelnemers stelden zichzelf voor op het grote scherm met een zelfgemaakte vlog. Daarna mochten zij een fragment laten horen uit hun favoriete kinderboek. Nadat alle voorlezers hun fragment hadden laten horen, trok de jury zich terug om de lastige beslissing te nemen welke voorlezers gewonnen hadden.

Boeken Sabel en Gips
Keet las een spannend fragment voor uit het boek ‘Sabel’ van Suzanne Wouda. Een prachtig verhaal over een Joodse jongen tijdens WO2. Keet wist de hele zaal mee te nemen in het verhaal, met ontroerende reacties vanuit het publiek. Rosalie wist met een fragment uit het boek ‘Gips’ van Anna Woltz het publiek te laten huiveren bij een spannend stukje, door gebruik te maken van goede intonatie en tempowisseling.

18 maart finale

Alle deelnemers zijn naar huis gegaan met een oorkonde, een medaille én de stimulans om vooral te blijven (voor)lezen. Wij wensen Keet en Rosalie veel succes bij de kwartfinale op woensdag 18 maart in de Podiumzaal van de Bibliotheek Hoofddorp in Het Cultuurgebouw.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. De Bibliotheek Haarlemmermeer is onderdeel van Het Cultuurgebouw.