1 oktober 2020

Een leerzame Dag van het Lezen en Schrijven

In Nederland zijn 1,3 miljoen mensen boven de 16 jaar die moeite hebben met lezen en schrijven. Daarom organiseerde het Taalhuis op donderdag 24 september de Dag van het Lezen en Schrijven in de Bibliotheek Haarlemmermeer. Een dag speciaal voor laaggeletterden en professionals die met laaggeletterden in aanraking komen.

Zelfstandig de Nederlandse taal oefenen
In de ochtend gaven Petra Visser en José Schoonhoven een korte presentatie over de website Oefenen.nl aan de doelgroep laaggeletterden en mensen met een migratieachtergrond. Oefenen.nl is een handige website om thuis zelfstandig met de Nederlandse taal aan de slag te gaan. De groep ging vervolgens aan de slag met behulp van een eenvoudige instructie. Door deze oefenmaterialen is de zelfwerkzaamheid bij de deelnemers bevorderd. Ze gaven aan veel aan de workshop te hebben gehad en weten nu hoe ze zelf Nederlands kunnen oefenen. Ook kreeg de groep uitleg over het project WoordVriend van MeerWaarde. Dit initiatief kan zorgen voor minder eenzaamheid, nieuwe contacten en betere taalvaardigheden op basis van het online spel Wordfeud.

Laaggeletterden herkennen en verder helpen
De middag stond in het teken van professionals. Speciaal voor hen voerde training- en acteursbureau Hetsen & Visschers de voorstelling ‘Laaggeletterd’ op. Vier acteurs speelden situaties na waarbij een professional in aanraking komt met een laaggeletterde. Vervolgens hebben de acteurs samen met de aanwezige professionals een scène gezamenlijk herschreven. Op deze manier heeft de interactieve voorstelling inzicht kunnen bieden hoe professionals tijdens hun werkzaamheden het beste met laaggeletterden kunnen omgaan. Ten slotte heeft communicatieadviseur Jacinta de Moor informatie gedeeld over het zinvolle project Meldpunt Betere Brieven van de Gemeente Haarlemmermeer. Het project Betere Brieven heeft als doel om onduidelijke brieven vanuit bijvoorbeeld de gemeente te verbeteren, zodat de brieven voor iedereen te begrijpen worden.

Het Taalhuis is er voor iedereen
Het Taalhuis is er voor iedereen die een vraag heeft wat betreft het leren, verbeteren of oefenen met de taal. Je kunt hier informatie en advies krijgen en worden doorverwezen naar het meest passende taalaanbod in de Haarlemmermeer. Het Taalhuis is elke woensdag van 14.00 – 17.00 uur geopend in de Bibliotheek Hoofddorp-Centrale.

Kijk voor meer informatie over het Taalhuis op www.taalhuishaarlemmermeer.nl.