4 maart 2021

Dit zijn de voorleeskampioenen van Haarlemmermeer!

De Nationale Voorleeswedstrijd is in volle gang. Schoolkampioenen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit Haarlemmermeer streden begin februari online om de titel ‘Voorleeskampioen van Haarlemmermeer’. Vivianne Burger en Aimée van Minderhout zijn de grote winnaars. Zij hebben een plek bemachtigd in de gecombineerde kwart- en halve finale van de Nationale Voorleeswedstrijd en mogen zich de beste voorlezers van Haarlemmermeer noemen.

In de lokale voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd gingen 15 voorleeskampioenen de strijd met elkaar aan, waarna een deskundige jury de twee winnaars bepaalde: Vivianne Burger (CBS De Brandaris in Hoofddorp) en Aimée van Minderhout (Oranje Nassau School in Badhoevedorp). De meiden mogen het in de volgende ronde opnemen tegen de 27 andere winnaars uit Noord-Holland. Een vakjury bepaalt vervolgens wie de titel ‘Voorleeskampioen van Noord-Holland’ krijgt en daarmee door mag naar de landelijke finale.

Vanwege de coronamaatregelen vond de lokale voorronde digitaal plaats. De schoolkampioenen hadden een video ingestuurd waarin zij een fragment lieten horen uit hun favoriete kinderboek. De jury boog zich op 9 februari over al deze video’s om de twee beste voorlezers te kiezen. Vivianne las voor uit ‘Dagboek van een muts’ van Rachel Renée Russell. De jury werd volledig meegenomen in het verhaal en de emotie werd goed overgebracht. Ook straalde Vivianne veel leesplezier uit. Aimée las voor uit ‘De Eindeling – Opgejaagd’ van Katherine Applegate. Zij raakte de jury met haar fijne voorleesstem en door op de juiste momenten in de camera te kijken. Ook las Aimée een moeilijk fragment voor, waarbij de lastige woorden duidelijk geen probleem voor haar waren.

We wensen Vivianne en Aimée veel succes in de volgende ronde!

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. De Bibliotheek Haarlemmermeer is onderdeel van Het Cultuurgebouw.