1 juli 2021

Demi Baltus winnares verkiezing Polderdichter Haarlemmermeer

Afgelopen woensdagavond 30 juni streden vier kandidaten om de titel ‘Polderdichter Haarlemmermeer’ in de Bibliotheek in Nieuw-Vennep. Na een spannende avond waarin de dichters hun beste werk lieten horen, kon de jury de winnaar bekend maken.

Krachtige stijl

Demi Baltus (23) uit Spaarndam mag zich de komende twee jaar Polderdichter van onze gemeente noemen en Haarlemmermeer vertegenwoordigen in dichtvorm. “Ik heb er vooral heel veel zin in!”, aldus de enthousiaste winnares. Volgens de jury: “Knap hoe Demi zich wist te herstellen, toen zij haar tekst vergat. Het is fijn om naar haar te luisteren qua ritmiek. Ze zit boordevol creatieve plannen voor het komend polderdichterschap, ze heeft een krachtige eigen stijl in woord en voordracht, en ze weet daarmee ook de jongere doelgroep aan te spreken.”

Jury

Na de eerste ronde koos de jury vier dichters die tijdens de finale de strijd met elkaar aangingen met het voordragen van een gedicht dat ze in opdracht hadden geschreven. Naast winnares Demi waren dit Quirijn Teunissen, Marian van der Veen-Niemeijer en Maaike Pannekoek-Hänschen.

De jury bestond uit Mirjam Noach (oud-Polderdichter Haarlemmermeer 2018-2019), Marja Ruigrok (wethouder gemeente Haarlemmeer) en Swaentje van Sprundel (programmeur bibliotheek) en als gastjurylid was aangesloten Marianne van Velzen, stadsdichter van Leiden.

Wat gaan we zien van de Polderdichter

“Het is een mooie toegangspoort, een Polderdichter kan zichzelf in principe overal uitnodigen.” aldus van Velzen, die ervaring heeft als stadsdichter van Leiden. De Bibliotheek en de Polderdichter gaan een nauwe samenwerking aan voor de komende twee jaar. Ook de gemeente zal de Polderdichter voor verschillende doelen gaan uitnodigen.

Poëzie in de polder

In de wedstrijd hebben zich maar liefst tien dichters als kandidaat geplaatst in de eerste ronde. Poëzie leeft dus genoeg, in onze gemeente. Ruigrok: “Haarlemmermeer is een schakel aan kernen, een heel diverse gemeente. Poëzie kan dat gevoel, wat er zich afspeelt in Haarlemmermeer, met anderen delen.”

Meer talent

Jong talent en singersongwriter Sanne Sterringa uit Badhoevedorp speelde een aantal van haar eigen nummers waaronder ‘Twijfels’ en ‘Nu ben je niks meer’.  Maaike Pannekoek-Hänschen kreeg de publieksprijs met haar gedicht ‘Tweestrijd’.

De Polderdichter Haarlemmermeer is een initiatief van de Bibliotheek Haarlemmermeer

Anous Heil – Take A Picture fotografie.