30 januari 2020

De Poëzieweek is begonnen!

Op donderdag 30 januari is de Poëzieweek voor de achtste keer van start gegaan. De Poëzieweek duurt tot woensdag 5 februari en is een samenwerking tussen de grootste Nederlandse en Vlaamse poëzieorganisaties. Het thema van dit jaar is ‘De toekomst is nu’.

Gedichtendag
De Poëzieweek start traditiegetrouw op Gedichtendag, een poëziefeest op de laatste donderdag in januari. Deze dag wordt sinds 2000 georganiseerd door Poetry International Rotterdam. Poëzieliefhebbers organiseren op Gedichtendag vele poëzieactiviteiten door heel Nederland en Vlaanderen.

Iedereen kent poëzie
Wist je dat veel films en musicals gebaseerd zijn op poëzie? Neem bijvoorbeeld de musical Cats van Andrew Lloyd Webber, die nu ook als film in de bioscoop draait. Weinig mensen weten dat deze musical gebaseerd is op de dichtbundel Old Possum’s Book of Practical Cats (1939) van de Amerikaans-Britse schrijver T.S. Eliot (1888-1965). Eliot schreef de gedichten over de kattenwereld oorspronkelijk voor zijn petekinderen. De dichtbundel is in Nederland vertaald door Gerrit Komrij als Kobus Kruls parmantige kattenboek. De gedichten laten je lachen en ontroeren je, maar zijn vooral pakkend door het prachtige en humoristische taalgebruik. Ook nu is deze bundel nog heel leuk om te lezen voor jong en oud!