3 december 2020

Tips van de Online Bibliotheek

Heb je even geen boeken thuis? Gelukkig kun je als lid van de Bibliotheek ook digitaal doorlezen met de ruim 33.000 e-books voor kinderen en volwassenen. Of je kunt een luisterboek kiezen, die collectie is onlangs aangevuld met veel mooie nieuwe titels. Ook als niet-lid zijn er online allerlei mogelijkheden om te lezen, luisteren en te laten voorlezen.

Online lezen

Lezen op je scherm: E-books

Onze E-books kun je lezen via een app, op je telefoon, op de computer of op een e-reader. Ze zijn te vinden bij de online Bibliotheek. Als je lid bent van de Bibliotheek heb je toegang tot ruim 33.000 boeken. Meer informatie

Luisterboeken

Wil je eens een luisterboek proberen? Er zijn meer dan 5.000 luisterboeken voor alle leeftijden, ook voor peuters en kleuters. Meer informatie.

Luisterboeken

Gratis online trainingen via de Bibliotheek

Een nieuwe taal leren, een cursus Photoshop volgen of Office 365 onder de knie krijgen? Als lid van de Bibliotheek Haarlemmermeer heb je vanaf nu toegang tot zo’n 160 gratis online cursussen op het gebied van bijvoorbeeld fotografie, taal, design, communicatie, management, gezondheid, productiviteit of digitale vaardigheden. De online cursussen worden aangeboden door Soofos en GoodHabitz. Bekijk hier alle cursussen. 

Ook de Koninklijke Bibliotheek biedt in samenwerking met online opleider SkillsTown maar liefst 28 gratis cursussen aan waarmee je je vaardigheden kunt verbeteren. Het pakket van 28 cursussen besteedt aandacht aan zowel persoonlijke als professionele vaardigheden. Meld je aan via de site van KB.

e-books voor kinderenTips voor kinderen

Ook voor kinderen zijn er prachtige e-books en luisterboeken te vinden!

Kijk ook eens op deze Playlist met kinderboeken in podcastvorm.
Op www.kinderpodcasts.nl vind je verschillende podcasts voor kinderen over diverse onderwerpen.

Boekenzoeker helpt jonge lezers van 0 tot 18 jaar in hun zoektocht naar een boek dat aansluit bij hun interesses. Maar er zijn ook een heleboel nieuwe elementen, zoals de vijf zoekcriteria, lees- en luister fragmenten.

WorldStories biedt digitale prentenboeken aan in maar liefst 31 talen. Zo kunnen kinderen aan de hand van verhalen kennismaken met andere talen en culturen.

Voor kinderen die lezen lastig vinden

Bijvoorbeeld bij dyslexie, is lezen soms lastig. Kijk dan eens naar  karaokelezen (luisteren met ondertitels) via www.yoleo.nl. Er is hier keuze uit zo’n 80 boeken! Je kunt inloggen met je biebgegevens. Als je een eigen inlog aanmaakt bij Yoleo onthoudt de website waar je gebleven bent. En lezen wordt op een leuke manier gestimuleerd: je krijgt punten voor elke gelezen bladzijde waarmee je een eigen virtuele kamer kunt inrichten en pimpen! Er zijn boeken op verschillende leesniveaus en in verschillende thema’s. Er is ook een mogelijkheid om de lettergrootte en de snelheid aan te passen.

Via Junior Einstein, kun je schoolvakken oefenen, geschikt voor groep 2 t/m 8. De vakken: rekenen, taal, verkeer, tafels, aardrijkskunde, natuur & techniek, levensbeschouwing, begrijpend lezen, geschiedenis en topografie. Toegang tot de oefensite is eenvoudig: een kind kan met de gegevens van de eigen biebpas inloggen op de website en vervolgens oefenen.

Bij de website Scratch kun je je eigen game programmeren! of je van je naam een animatie maken. Kijk hier alvast voor uitleg!

Nog meer leuke tips voor kinderen staan bij de Jeugdbibliotheek. Hier vind je inspiratie voor leuke (luister)boeken en  allerlei informatie voor spreekbeurten en werkstukken.

Boeken

En natuurlijk… misschien heb je nog een (Bibliotheek-) boek thuis? Probeer elke dag minimaal een kwartiertje te lezen. Want doe je dit elke dag, dan lees je 1 miljoen woorden waarvan je er 1.500 aan je woordenschat toevoegt! Of vraag of de broer/zus voorleest want dat is ook weer goed voor zijn/haar technisch lezen.

voorleesfilmpjes voor kinderen

Tips voor de allerjongsten

Naast luisterboeken zijn er ook leuke voorleesfilmpjes te vinden in de Jeugdbibliotheek via deze link.

En kijk hier alle eerder gemaakte filmpjes van de Verhalenjuf terug! Samen met haar kan je de mooiste avonturen beleven, gewoon bij jou in de woonkamer. Want als je fantaseert, kan je overal naar toe… De filmpjes van de Verhalenjuf zijn speciaal voor de Bibliotheek Haarlemmermeer gemaakt door Letty Langerhorst, dramatherapeut en theaterdocent.

Ook bij De Voorleeshoek worden boeken op beeld voorgelezen voor kinderen van 0 tot 10 jaar. Soms met bewegend beeld en klassieke muziek! Je kunt hier inloggen met je Bibliotheek pasnummer.

Kijk en lees mee met Nijntje app voor Android en IOS

Digitale prentenboeken kun je gratis bekijken via www.wepboek.nl. Je hoeft hiervoor niet in te loggen of niet lid te zijn van de Bibliotheek. Op deze website staat 20 prentenboeken om te bekijken en te beluisteren voor kinderen vanaf 2 jaar tot en met 5 jaar. Het prentenboek is ‘gewoon’ te lezen, maar na afloop wordt het verhaal nog eens in stukken voorgelezen waar vragen gesteld worden over elk stukje. Dit is goed voor het taalbegrip van kinderen.

Bereslim.nl is een site voor kinderen van nul t/m zes  jaar. Hier vind je voorleesfilmpjes van bekende prentenboeken. Op deze website zijn ruim 40 prentenboeken te bekijken en beluisteren, ook boeken in het Engels en Arabisch. Naast het ‘ gewoon’ lezen van een prentenboek, is er ook een versie van het boek waarbij het verhaal voorgelezen wordt en tussendoor vragen gesteld worden. Dit is goed voor het taalbegrip van kinderen. Speciaal tijdens deze periode kan er gratis gebruik worden gemaakt van digitale prentenboeken van Bereslim. Via deze inlog zijn digitale prentenboeken nu voor iedereen toegankelijk (Gebruikersnaam: bereslim100943 Wachtwoord: Bieb2020)

Tips voor docenten

De schrijverscentrale start met een pilot online schrijversbezoeken. Docenten die online lesgeven kunnen hun lessen verrijken met een online les van een schrijver of een illustrator. Er zijn twee mogelijkheden: een live en interactief bezoek of een persoonlijke video.

In de vijfdelige videoserie ‘Waarom lezen mensen?’ duikt Jörgen Apperloo de wereld van het lezen in. Een ontdekkingstocht langs feiten, hardnekkige mythes en interessante weetjes. Leuk om daarna een discussie met je klas te houden over de vraag die steeds centraal staat.

Digitale informatiebronnen voor jong en oud
Voor zowel jeugd als volwassenen zijn er tal van interessante digitale bronnen via de openbare bibliotheek beschikbaar. Volwassenen kunnen ook terecht in de digitale bronnen van de KB, zoals bijvoorbeeld Delpher waar je op zoek kan gaan naar informatie over de geschiedenis van je familie of je geboortedatum.

Om je rijbewijs te kunnen halen, moet je slagen voor je theorie-examen. Oefenen dus, heel veel oefenen! Bij Theorie.nl bereid je je optimaal voor. Via de Bibliotheek Haarlemmermeer heb je gratis en eindeloos toegang tot heel veel theorie-examens. Of je nu examen wil doen voor je auto-, motor- of bromfietsrijbewijs.