6 april 2020

De Bibliotheek is online wèl open – Tips 8 april

Gelukkig kun je als lid van de Bibliotheek digitaal doorlezen met de ruim 28.000 e-books voor kinderen en volwassenen. Of je kunt een luisterboek kiezen, die collectie is onlangs aangevuld met veel mooie nieuwe titels. Ook als niet-lid zijn er online allerlei mogelijkheden om te lezen, luisteren en te laten voorlezen.

Online lezen: E-books
Onze E-books kun je lezen via een app, op je telefoon, op de computer of op een e-reader.
Ze zijn te vinden bij de online Bibliotheek. Als je lid bent van de Bibliotheek heb je toegang tot ruim 28.000 boeken.
Ook via de website van DBNL is een rijke collectie e-books en andere teksten te vinden.

De ThuisBieb-app is geopend; ook voor niet-leden
De ThuisBieb-app is vanaf nu geopend voor iedereen met een iPhone of iPad en te downloaden in de App Store. De ThuisBieb-app bevat 100 gratis e-books voor iedereen – ook voor mensen die géén lid zijn van de Bibliotheek. De brede selectie bevat voor elk wat wils: van spanning tot chicklit en van literatuur tot informatief.

Luisterboeken, ook voor niet-leden
Wil je eens een luisterboek proberen? Download dan de LuisterBieb-app met ruim 3.700 luisterboeken voor alle leeftijden , ook voor peuters en kleuters. Er is tijdelijk een gratis reeks mooie luisterboeken aan de app toegevoegd. Voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de Bibliotheek.

Kijk hier voor een lijst van de titels die iedereen kan beluisteren.
Download hier de app uit Apple store
Download hier uit de app uit Google Play

Tips voor kinderen
Voor kinderen zijn er prachtige e-books te vinden. Neem hier eens een kijkje!

Met een Luisterboek zijn de kinderen heerlijk geboeid en toch los van hun scherm. Keuze te over: de Gruffalo, Floddertje maar ook Young Adult boeken voor tieners vind je er .

Kijk ook eens op deze Playlist met kinderboeken in podcastvorm.
Op www.kinderpodcasts.nl vind je verschillende podcasts voor kinderen over diverse onderwerpen.

WorldStories biedt digitale prentenboeken aan in maar liefst 31 talen. Zo kunnen kinderen aan de hand van verhalen kennismaken met andere talen en culturen.

Voor kinderen die lezen lastig vinden, bijvoorbeeld bij dyslexie, is er karaokelezen (luisteren met ondertitels) via www.yoleo.nl. Er is hier keuze uit zo’n 80 boeken! Je kunt inloggen met je biebgegevens. Als je een eigen inlog aanmaakt bij Yoleo onthoudt de website waar je gebleven bent. En lezen wordt op een leuke manier gestimuleerd: je krijgt punten voor elke gelezen bladzijde waarmee je een eigen virtuele kamer kunt inrichten en pimpen! Er zijn boeken op verschillende leesniveaus en in verschillende thema’s. Er is ook een mogelijkheid om de lettergrootte en de snelheid aan te passen.

Nu de kinderen thuis en veel online zijn, is dit een ideaal moment voor de DataDetox Game en de quiz veilig internetten.

Via Junior Einstein, kun je schoolvakken oefenen, geschikt voor groep 2 t/m 8. De vakken: rekenen, taal, verkeer, tafels, aardrijkskunde, natuur & techniek, levensbeschouwing, begrijpend lezen, geschiedenis en topografie. Toegang tot de oefensite is eenvoudig: een kind kan met de gegevens van de eigen biebpas inloggen op de website en vervolgens oefenen.

Langaroo is een leuke meertalige app om bekend te raken met cijfers en letters. Ouders kunnen met hun kind samen eilanden veroveren door goed te kijken naar mooie animaties en video’s en opdrachten te doen. Op een speelse manier komen ze in aanraking met veel talen en gaan ze samen in gesprek. Langaroo is nu beschikbaar in het Nederlands, Engels, Arabisch, Pools en Turks.

Bij de website Scratch kun je je eigen game programmeren! of je van je naam een animatie maken. Kijk hier alvast voor uitleg!

Nog meer leuke tips voor kinderen staan bij de Jeugdbibliotheek. Hier vind je inspiratie voor leuke (luister)boeken en  allerlei informatie voor spreekbeurten en werkstukken.

Boeken
En natuurlijk… misschien heb je nog een (Bibliotheek-) boek thuis? Probeer elke dag minimaal een kwartiertje te lezen. Want doe je dit elke dag, dan lees je 1 miljoen woorden waarvan je er 1500 aan je woordenschat toevoegt! Of vraag of de broer/zus voorleest want dat is ook weer goed voor zijn/haar technisch lezen.

Voor de allerjongsten
Naast luisterboeken zijn er ook leuke voorleesfilmpjes te vinden in de Jeugdbibliotheek via deze link.

Ook bij De Voorleeshoek worden boeken op beeld voorgelezen voor kinderen van 0 tot 10 jaar. Soms met bewegend beeld en klassieke muziek! Je kunt hier inloggen met je Bibliotheek pasnummer, maar het is nu tijdelijk 3 weken gratis.

Kijk en lees mee met Nijntje app voor Android en IOS

Digitale prentenboeken kun je gratis bekijken via www.wepboek.nl. Je hoeft hiervoor niet in te loggen of niet lid te zijn van de Bibliotheek. Op deze website staat 20 prentenboeken om te bekijken en te beluisteren voor kinderen vanaf 2 jaar tot en met 5 jaar. Het prentenboek is ‘gewoon’ te lezen, maar na afloop wordt het verhaal nog eens in stukken voorgelezen waar vragen gesteld worden over elk stukje. Dit is goed voor het taalbegrip van kinderen.

Bereslim.nl is een site voor kinderen van nul t/m zes  jaar. Hier vind je voorleesfilmpjes van bekende prentenboeken. Op deze website zijn ruim 40 prentenboeken te bekijken en beluisteren, ook boeken in het Engels en Arabisch. Naast het ‘ gewoon’ lezen van een prentenboek, is er ook een versie van het boek waarbij het verhaal voorgelezen wordt en tussendoor vragen gesteld worden. Dit is goed voor het taalbegrip van kinderen. Speciaal tijdens deze periode kan er gratis gebruik worden gemaakt van digitale prentenboeken van Bereslim. Via deze inlog zijn digitale prentenboeken nu voor iedereen toegankelijk (Gebruikersnaam: bereslim100943 Wachtwoord: Bieb2020)

Digitale informatiebronnen
Voor zowel jeugd als volwassenen zijn er tal van interessante digitale bronnen via de openbare bibliotheek beschikbaar. Volwassenen kunnen ook terecht in de digitale bronnen van de KB, zoals bijvoorbeeld Delpher waar je op zoek kan gaan naar informatie over de geschiedenis van je familie of je geboortedatum.

Als je vragen hebt met betrekking tot het gebruik van onze online diensten, stuur dan een mailtje naar info@debibliotheekhaarlemmermeer.nl Je krijgt dan binnen 24 uur een antwoord!

Bij nieuwe tips wordt dit bericht aangevuld. Dus zet hem bij je favorieten!