22 april 2020

De Online Bibliotheek tips (update 9 juni)

Gelukkig kun je als lid van de Bibliotheek ook digitaal doorlezen met de ruim 28.000 e-books voor kinderen en volwassenen. Of je kunt een luisterboek kiezen, die collectie is onlangs aangevuld met veel mooie nieuwe titels. Ook als niet-lid zijn er online allerlei mogelijkheden om te lezen, luisteren en te laten voorlezen.

Online lezen: E-books
Onze E-books kun je lezen via een app, op je telefoon, op de computer of op een e-reader. Ze zijn te vinden bij de online Bibliotheek. Als je lid bent van de Bibliotheek heb je toegang tot ruim 28.000 boeken. Ook via de website van DBNL is een rijke collectie e-books en andere teksten te vinden.

Luisterboeken, ook voor niet-leden
Wil je eens een luisterboek proberen? Download dan de LuisterBieb-app met meer dan 4.000 luisterboeken voor alle leeftijden, ook voor peuters en kleuters. Er is tijdelijk een gratis reeks mooie luisterboeken aan de app toegevoegd. Voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de Bibliotheek.

Kijk hier voor een lijst van de titels die iedereen kan beluisteren.
Download hier de app uit Apple store
Download hier uit de app uit Google Play

Gratis trainingen via de bibliotheek

De Koninklijke Bibliotheek biedt in samenwerking met online opleider SkillsTown maar liefst 28 gratis cursussen aan waarmee je je vaardigheden kunt verbeteren. Het pakket van 28 cursussen besteedt aandacht aan zowel persoonlijke als professionele vaardigheden en is te volgen tot en met het einde van het jaar. Meld je aan via de site van KB.

Tips voor kinderen
Voor kinderen zijn er prachtige e-books te vinden. Neem hier eens een kijkje!

Met een Luisterboek zijn de kinderen heerlijk geboeid en toch los van hun scherm. Keuze te over: de Gruffalo, Floddertje maar ook Young Adult boeken voor tieners vind je er.

Kijk ook eens op deze Playlist met kinderboeken in podcastvorm.
Op www.kinderpodcasts.nl vind je verschillende podcasts voor kinderen over diverse onderwerpen.

Boekenzoeker helpt jonge lezers van 0 tot 18 jaar in hun zoektocht naar een boek dat aansluit bij hun interesses. Maar er zijn ook een heleboel nieuwe elementen, zoals de vijf zoekcriteria, lees- en luister fragmenten.

Elke woensdagmiddag zie je bij ZappLive Extra op NPO Zapp een kinderboekenpanel. Samen met presentator Klaas van Kruistem praten kinderen over hun favoriete boeken en geven ze toffe boekentips! Je kunt ook zelf deelnemen aan het boekenpanel.

Lees jij graag de boeken over Dog Man, die als half hond en half agent allerlei superheldenacties uitvoert? Je kunt nu zelf Dog Man leren tekenen met deze stap-voor-stap instructies. En natuurlijk teken je Karel, Blafman en de anderen erbij!

Houd jij van bakken? Wist je dat je om een recept lekker te maken, ook goed moet lezen? De online Bibliotheek heeft heel veel leuke kookboeken vol met heerlijke recepten.

WorldStories biedt digitale prentenboeken aan in maar liefst 31 talen. Zo kunnen kinderen aan de hand van verhalen kennismaken met andere talen en culturen.

Voor kinderen die lezen lastig vinden, bijvoorbeeld bij dyslexie, is er karaokelezen (luisteren met ondertitels) via www.yoleo.nl. Er is hier keuze uit zo’n 80 boeken! Je kunt inloggen met je biebgegevens. Als je een eigen inlog aanmaakt bij Yoleo onthoudt de website waar je gebleven bent. En lezen wordt op een leuke manier gestimuleerd: je krijgt punten voor elke gelezen bladzijde waarmee je een eigen virtuele kamer kunt inrichten en pimpen! Er zijn boeken op verschillende leesniveaus en in verschillende thema’s. Er is ook een mogelijkheid om de lettergrootte en de snelheid aan te passen.

Nu de kinderen thuis en veel online zijn, is dit een ideaal moment voor de DataDetox Game en de quiz veilig internetten.

Via Junior Einstein, kun je schoolvakken oefenen, geschikt voor groep 2 t/m 8. De vakken: rekenen, taal, verkeer, tafels, aardrijkskunde, natuur & techniek, levensbeschouwing, begrijpend lezen, geschiedenis en topografie. Toegang tot de oefensite is eenvoudig: een kind kan met de gegevens van de eigen biebpas inloggen op de website en vervolgens oefenen.

Bij de website Scratch kun je je eigen game programmeren! of je van je naam een animatie maken. Kijk hier alvast voor uitleg!

Nog meer leuke tips voor kinderen staan bij de Jeugdbibliotheek. Hier vind je inspiratie voor leuke (luister)boeken en  allerlei informatie voor spreekbeurten en werkstukken.

Boeken
En natuurlijk… misschien heb je nog een (Bibliotheek-) boek thuis? Probeer elke dag minimaal een kwartiertje te lezen. Want doe je dit elke dag, dan lees je 1 miljoen woorden waarvan je er 1500 aan je woordenschat toevoegt! Of vraag of de broer/zus voorleest want dat is ook weer goed voor zijn/haar technisch lezen.

Tips voor de allerjongsten
Naast luisterboeken zijn er ook leuke voorleesfilmpjes te vinden in de Jeugdbibliotheek via deze link.

En kijk hier alle eerder gemaakte filmpjes van de Verhalenjuf terug! Samen met haar kan je de mooiste avonturen beleven, gewoon bij jou in de woonkamer. Want als je fantaseert, kan je overal naar toe… De filmpjes van de Verhalenjuf zijn speciaal voor de Bibliotheek Haarlemmermeer gemaakt door Letty Langerhorst, dramatherapeut en theaterdocent.

Ook bij De Voorleeshoek worden boeken op beeld voorgelezen voor kinderen van 0 tot 10 jaar. Soms met bewegend beeld en klassieke muziek! Je kunt hier inloggen met je Bibliotheek pasnummer, maar het is nu tijdelijk 3 weken gratis.

Kijk en lees mee met Nijntje app voor Android en IOS

Digitale prentenboeken kun je gratis bekijken via www.wepboek.nl. Je hoeft hiervoor niet in te loggen of niet lid te zijn van de Bibliotheek. Op deze website staat 20 prentenboeken om te bekijken en te beluisteren voor kinderen vanaf 2 jaar tot en met 5 jaar. Het prentenboek is ‘gewoon’ te lezen, maar na afloop wordt het verhaal nog eens in stukken voorgelezen waar vragen gesteld worden over elk stukje. Dit is goed voor het taalbegrip van kinderen.

Bereslim.nl is een site voor kinderen van nul t/m zes  jaar. Hier vind je voorleesfilmpjes van bekende prentenboeken. Op deze website zijn ruim 40 prentenboeken te bekijken en beluisteren, ook boeken in het Engels en Arabisch. Naast het ‘ gewoon’ lezen van een prentenboek, is er ook een versie van het boek waarbij het verhaal voorgelezen wordt en tussendoor vragen gesteld worden. Dit is goed voor het taalbegrip van kinderen. Speciaal tijdens deze periode kan er gratis gebruik worden gemaakt van digitale prentenboeken van Bereslim. Via deze inlog zijn digitale prentenboeken nu voor iedereen toegankelijk (Gebruikersnaam: bereslim100943 Wachtwoord: Bieb2020)

Van Bibliotheek Kennemerwaard kregen we deze leuke ‘Voorleeskleurplaat’, de Boekstart voorleesuitdaging: lees met je kleintje, doe de opdrachtjes en win misschien een prijs. Voor kindjes van 0-6 jaar. Hier is de jpeg om digitaal in te kleuren.

Tips voor docenten
De schrijverscentrale start met een pilot online schrijversbezoeken. Docenten die online lesgeven kunnen hun lessen verrijken met een online les van een schrijver of een illustrator. Er zijn twee mogelijkheden: een live en interactief bezoek of een persoonlijke video. Via www.schrijveropjescherm.nl geldt tot 9 mei een korting omdat dit nog in pilotfase zit.

In de vijfdelige videoserie ‘Waarom lezen mensen?’ duikt Jörgen Apperloo de wereld van het lezen in. Een ontdekkingstocht langs feiten, hardnekkige mythes en interessante weetjes. Leuk om daarna een discussie met je klas te houden over de vraag die steeds centraal staat.

In Boekenweek Live! gaat Tim Hofman samen met scholieren uit heel Nederland in gesprek met Boekenweekauteur Annejet van der Zijl. Zij wordt verrast door vele creatieve opdrachten van leerlingen die zich lieten inspireren door haar roman Sonny Boy. Een boeiende uitzending om je leerlingen thuis te laten kijken.

Digitale informatiebronnen voor jong en oud
Voor zowel jeugd als volwassenen zijn er tal van interessante digitale bronnen via de openbare bibliotheek beschikbaar. Volwassenen kunnen ook terecht in de digitale bronnen van de KB, zoals bijvoorbeeld Delpher waar je op zoek kan gaan naar informatie over de geschiedenis van je familie of je geboortedatum.

PressReader biedt nu maar liefst twee maanden onbeperkt toegang tot meer dan 7300 publicaties, in plaats van zes dagen. Download de app en maak verbinding met het netwerk ‘Het Cultuurnetwerk’ van de Bibliotheek. Als je een account aanmaakt in de app kun je daarmee ook inloggen op je laptop/pc.

Als je vragen hebt met betrekking tot het gebruik van onze online diensten, stuur dan een mailtje naar info@debibliotheekhaarlemmermeer.nl Je krijgt dan binnen 24 uur een antwoord!

Bij nieuwe tips wordt dit bericht aangevuld. Dus zet hem bij je favorieten!