16 september 2021

Boekenweek van Jongeren

Van 17 t/m 26 september is de Boekenweek van Jongeren. Door middel van de gratis bundel 3PAK, scholentournee Literatour en de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren worden jongeren van 15 t/m 18 geïnspireerd door boeken en verhalen die écht bij ze passen. Vanaf dit jaar bepalen jongeren namelijk zelf hoe deze Boekenweek eruit ziet. Zij weten wat werkt. Boekenweek voor Jongeren heet daarom voortaan: Boekenweek van Jongeren!

Het Beste Boek voor Jongeren

Het Beste Boek voor Jongeren is een literaire prijs in Nederland en Vlaanderen. De prijs bekroont boeken van hoge kwaliteit die goed aansluiten bij de belevingswereld van jongeren en is onderdeel van de Boekenweek van Jongeren. Wat wil je nu écht lezen als je tussen de 15 en 18 jaar bent? Door een jongerenjury die de winnende boeken kiest, focusgroepen die meebeslissen over campagne-uitingen en samenwerkingen met herkenbare influencers op Instagram en TikTok wordt de doelgroep aangesproken en geïnspireerd door leeftijdsgenoten. Zo kunnen de jongeren met zekerheid tegen andere jongeren zeggen: dit wil jij lezen!

In de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig waren genomineerd:

De winnaar in deze categorie is geworden: Confrontaties van Simone Atangana Bekono (Lebowski). De schrijfster ontvangt hiervoor een cheque van €2500.

In de categorie Vertaald zijn genomineerd:

De winnaar in deze categorie wordt binnenkort bekend gemaakt.

Haal de gratis bundel 3PAK

3PAK is het gratis geschenk van de Boekenweek van Jongeren. Graphic novelmaker Aimée de Jongh en auteurs Splinter Chabot en Khalid Boudou schreven alle drie een kort verhaal voor deze bundel. Tijdens de Boekenweek van Jongeren kun je jouw exemplaar van 3PAK ophalen in de Bibliotheek, of digitaal lezen via de online Bibliotheek. De verhalen van Splinter Chabot en Khalid Boudou zijn ook gratis te beluisteren via Storytel.

Literatour

Aimée de Jongh en Khalid Boudou gaan tijdens Literatour, in de tweede helft van het schooljaar (14 t/m 18 februari 2022), met andere enthousiaste auteurs langs scholen door heel Nederland om in gesprek te gaan met leerlingen over boeken en lezen.