Jeugdactiviteit

BiebBouwers Minecraft Challenge – Bouw een fort van de Oude Hollandse Waterlinie

gratis
Lever je creatie uiterlijk 16 oktober in!

Ben jij gek op Minecraft? Ben je tussen de 9 en 14 jaar oud en woon je in Noord- of Zuid-Holland? Dan heeft de Bibliotheek een prachtige uitdaging voor jou: BiebBouwers, de Minecraft Challenge. In deze vijftiende challenge duiken we de spannende geschiedenis in van het rampjaar in 1672, bijna 350 jaar geleden. Ga mee aan de slag en bouw een fort van de Oude Hollandse Waterlinie.

BiebBouwers Minecraft Challenge – Bouw een fort van de Oude Hollandse Waterlinie

De Hollanders zijn beroemd om hun strijd tegen het water, maar wist je dat ze ook heel goed waren in het gebruiken van water om de vijand tegen te houden? Zo waren we in het jaar 1672 in oorlog met Frankrijk, Engeland en de bisschoppen van Keulen en Münster. Hun legers waren razendsnel en konden ieder moment Holland bereiken. Dikke paniek! Maar die slimme Hollanders bedachten een list. Ze zetten de sluizen open en staken de dijken door, waardoor een groot stuk land onder water liep. De paarden en kanonnen van de vijand liepen vast en het water was te ondiep om er overheen te varen. Deze grens van water noemden ze een ‘waterlinie’. Deze linie werd versterkt door er forten langs te bouwen en dat waren fascinerende bouwwerken. Een geweldige uitdaging voor de BiebBouwers, om na te bouwen in Minecraft!

In dit YouTube-filmpje en de lesbrief (PDF) vertellen we jullie er alles over!

Ben je klaar met bouwen, stuur dan screenshots of een filmpje op van jouw bouwwerk naar BiebBouwers@probiblio.nl. Geef daarbij je naam, je leeftijd en je woonplaats door. Een jury van Minecraftexperts bekijkt alle inzendingen en kiest de mooiste uit. De winnaar krijgt van ons een geweldige prijs! Ga aan de slag en stuur jouw creatie uiterlijk 16 oktober op!

 

Ken je dat gevoel? Dat je terugkomt van vakantie en er gelijk weer aan toe bent? Dat overkwam ons toen we de geweldige inzendingen voor de Vakantiespecial bekeken. De bouwers namen ons mee de hele wereld over! We beginnen in Parijs. Daar staat de Arc de Triomphe van Kai en Tian (10 en 12 jaar) uit Leidschendam. Zij ontvangen de hoofdprijs van de Bibliotheek aan de Vliet: het Minecraftbordspel, BiebBouwershirt en het boek Bijzonder beroerde bouwers van Sean Connolly!

Voor de tweede prijs gaan we naar Londen waar Lucas (11 jaar) uit Berkel en Rodenrijs de Big Ben en de Houses of Parliament heeft nagebouwd. Tot slot vliegen we naar Lissabon waar die dekselse Abe (11 jaar) uit Oegstgeest de Torre de Belem nabouwde en daarvan een spannende speelfilm van 15 minuten maakte! De 2e en 3e prijswinnaars krijgen hun prijzen per post toegestuurd.